Site icon Zabaviste KIDS

Kako uštedeti na potrošnji goriva

10. Ne punite rezervoar do vrha!


Onog trenutka kada drška za benzin klikne, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega može da stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun: to gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

9. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara!


Benzin će ispariti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje ispari i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopac!

8. Parkirajte auto u garaži!


Garaža automobil drži toplim zimi, a hladnim leti. Na taj način nećeš trošiti gorivo na grejanje automobila, kako bi se otopio led sa njega, niti ćete leti morati da palite klimu baš svaki put kad sednete u auto.

7. Držite se hlada!


Kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca. Osim što se greje, usled povećane toplote isparavaju i znatne količine goriva.

6. Napumpajte gume!


Izbalansirajte gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor, pa motor mora raditi snažnije kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 posto.

5. Jednom mesečno proverite pritisak u gumama


Pritisak u gumama treba izmeriti kada su one hladne. Idealno vreme je odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume još nisu zagrejane.

4. Održavajte motor


Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

3. Zameni filtere za vazduh


Pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupe lišće, paučina i druga prljavština, potrebno ih je zameniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu vam uštedeti i do 10 posto goriva. Svaki put kada menjate ulje, bilo bi dobro da promenite i vazdušne filtere. Otprilike, svaka tri meseca.

2. Koristite kvalitetno ulje


Upotrebljavate li ulje koje vam je preporučio proizvođać automobila možete uštedeti 1 do 2 posto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolja, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

1. Ne štedite na održavanju


Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate. Koliko para toliko i muzike 🙂

Exit mobile version