Rudnik

Rudarenje kripto valute uz pomoć web sajta – zašto da ne?

Rudarenje (mining) podrazumeva upotrebu procesorske moći vašeg računara za rešavanje složenog algoritma čije se rešenje pridodaje postojećem nizu informacija koji definiše određenu kripto valutu. Za uspešno rudarenje u zavisnosti od valute potrebna je jaka procesorska moć grafičke karte (GPU) u računaru koji rudari, a za neke druge kripto valute dovoljna je čista procesorska snaga (CPU). Ono što je sigurno – što više GPU ili CPU tj što više mašina veća je brzina ruderenja kripto valute – te je veća i zarada.

Ideja je uposliti veliki broj računara vaših posetilaca da vrše rudarenje kripto valute. Svaki računar bi doprineo sa malim procetnom zauzetosti CPU ili GPU u cilju što boljeg zbirnog rezultata.

Da li je rudarenje preko sajta prevara?

Nije. Da li bi izabrali da gledate video na Youtube-u bez reklama, a za uzvrat da dozvolite sajtu domaćinu da koristi 10% vašeg CPU? Rudarenje na web stranicama je budućnost, jer predstavlja prilično fer razmenu sadržaja za profit. Webmasteri moraju od nečega da zarade da bi web sajt opstao, tako da su opcije ili rudaranje ili reklame.

Ad-blokeri uglavnom zaustavljaju skriptove za rudarenje koji se automatski pokreću bez znanja korisnika. Ali, ako ste svom posetiocu dali fer pravo da sam pristane da doprinese vašem web sajtu onda je sve OK.
Čak može da izabere u kom će procentu doprineti tj sa koliko CPU/GPU snage. Pogledajte primer na dnu strane.

Ova opcija je odična za stranice koje prikupljaju sredstva za neki viši cilj. Ovako možete angažovati vaše posetioce da doprinesu na najlakši mogući način.

Coinhive podešavanja

coinhive.com nudi skript za rudarenje Monero kripto valute. Potrebno ja napraviti nalog i uz pomoć malo znanja Javascript-a podešavanje je prilično brzo. Možete sesti i gledati kako se vaš Wallet puni.
Minimalna suma za prabacivanje u vaš Wallet je 0.01 Monero. Kurs Monera možete pratiti ovde.

Za vlasnike WordPress stranica

Za WP već su spremni pluginovi koji se prilično lako podešavaju. Naravno biće vam potreban coinhive nalog. Besplatni su ali uzimaju procenat od svega što izrudarite. Neki nude PRO verziju za veći procenat. Prilično cool zar ne – novac je izbačen iz priče. Probali smo oba i super rade.

Simple Monero Miner – Coin Hive
WP Monero Miner using Coin Hive

Primer Widgeta za rudarenje

Ako imate pitanje ostavite u komentarima. Takodje podržite naš rad klikom na neku reklamu ili rudarite malo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.