Site icon Zabaviste KIDS

Najneobičnije životinje na svetu

10. Mrav panda


Beskrilne ženke ovo vrste osa liče na velike dlakave mrave. Pronađene su u Čileu, gde su vrlo dobro poznate zbog svojih ekstremno bolnih uboda. Tamošnji stanovnici zovu ih i „ubice krava” ili „kravlji mravi”. Crno-beli primerci poznati su i kao „pande”, jer bojama nalikuju na ove velike kineske sisavce. Mada nisu ni izdaleka toliko toliko slatki, čak naprotiv.

9. Zmija penis


Ova se, hm… neobična životinja, zapravo zove Atretochoana eiselti. To je veliki, verovatno vodeni, beznogi vodozemac sa širokom spljoštenom glavom i jednim mesnatim leđnim perajem. Mislim da je svima jasno otkuda im ime.

8. Paku riba


Verovatno ne treba mnogo objašnjavati ni zašto ovu ribu domoroci, stanovnici Papua Nove Gvineje, zovu „sekač testisa”. Lokalni ribari su vrlo zabrinuti za svoje testise, ako kojim slučajem moraju ući u vodu u kojoj znaju da ima ove vrste ribe. Lep primerak za naučnike, ali veoma loš po turizam.

7. Rak bogomoljka


Takođe je poznat pod imenom „morski skakavac”, „ubica škampa”, pa čak i „kidač palaca”, te je jedan od najčešćih predatora u tropskim i suptropskim vodama. Uprkos svom izgledu, kojim podseća na kreaciju kompanije Dizni, malo toga znamo o ovom račiću jer većinu vremena provodi skriven u svojoj jazbini. Koliko je ružan – nije ni čudo.

6. Okapi


Ovaj sisar nastanjuje područje DR Kongo u centralnoj Africi. Zbog veoma čestih građanskih ratova, promena vlasti i naziva država, ako vas neko pita, dovoljno je reći: centralna Afrika. Bez obzira na crno–bele pruge slične zebrinim, bliži su srodnici žirafe nego zebre.

5. Rogati zmaj


Zakamufliran pustinjskim bojama, ovaj gušter pored kamuflaže ima još jedan način za odbranu – lažnu glavu, koju prikaže grabljivicama, dok je prava glava na sigurnom u pesku.

4. Leptir pudlica


Otkriven je u Venecueli 2009. godine i još uvek je vrlo slabo istražen. Čekamo više informacija o ovom vanzemaljcu, sličnom leptiru.

3. Roda cipelašica


Ta velika ptica ime je dobila prema obliku svog kljuna. Iako je bila poznata drevnim Egipćanima i Arapima, moderna nauka ju je otkrila i klasifikovala tek u 19. veku.

2. Narval


„Zubati kit” (to je zapravo zub, a ne rog), vekovima je cenjen i vrlo rado lovljen zbog mesa i zbog svog roga, tj. zuba, koji je sačinjen od neke vrste slonovače. Međutim, jako je osetljiv na klimatske promene. Sveukupno, danas je ugrožena i veoma retka vrsta.

1. Morski pas goblin


Ovaj retki morski pas se ponekad naziva i „živim fosilom”, jer je jedini postojeći predstavnik linije Mitsukurinidae, stare 125 miliona godina. Morski pas goblin nastanjuje mora na dubinama većim od 100 metara, a odrasle jedinke mogu se pronaći i u puno većim dubinama. S obzirom na dubinu u kojoj živi, morski pas goblin ne predstavlja opasnost za ljude.

Exit mobile version