Site icon Zabaviste KIDS

Najbolja piva (Srbija)

10. Merak


Pivo sumnjivog porekla, iako je potpisano sa Calsberg group. Pojavilo se 2009. godine i pažnju nam je privuklo svojom izuzetno niskom cenom (95 dinara u pojedinim kafićima u falaši od pola kile). Pije ga uglavnom studetarija, i to ona prefinjena, koja izbegava plastičnu ambalažu, na pauzama između predavanja ispred Filozofskog fakulteta.

9. BIP


Pivo sa ukusom piva. Nekada slavni gigant bivše SFRJ, prestoničko pivo. Niste mogli da budete pivopija ako niste pili BIP. Avaj, nije sudbina bila naklonjena ovom proizvođaču, pa i pored sjanih ideja (prvi su pakovali pivo u plastičnu ambalažu od 1,5l) nije uspeo da posluje dobro. Očekujemo privatizaciju i opstanak ovog kultnog brenda.

8. Krugher & Brent


Zvuči kao nemačko pivo kome bi Prle i Tihi bez dvoumljenja i po kratkom postupku presudili u nekoj beogradskoj kafani! Danas na Prleta i Tihog više ne možemo da se oslonimo, ali možemo na poveću armiju domaćih pivopija koja tamani ovo pivo svakim danom sve više i više. U pitanju je srpsko pivo sa stranim akcentom koje proizvodi privatna pivara “Krugher & Brent” Livijusa Laoja, nastala 1991. godine, i od tada je zaštitni znak sela Ritiševo, koje se nalazi nedaleko od Vršca, u pravcu ka Beogradu. Proizvodnja od tada nije prekinuta, a južni Banat i Beograd popiju sve što Livi proizvede. Vodite računa ako se opredelite za ovo pivo, ima malo više alkohola u sebi, pa vam dva – tri piva mogu doći glave (ili vozačke dozvole).

7. Valjevsko


Pivo koje je i sam Stevan Filipović pio. Nekada na veoma dobrom glasu, reklamirano od strane Vlada Divca, čuveno po svojim besprekorno čistim vodama. Danas je u BG slabo zastupljeno. Pije se jedino u valjevskom kraju, iz čisto lokal-patriotskih razloga. Sam kvalitet je vrlo diskutabilan i problematičan, pogotovo za razmažene stanovnike glavnog grada koji se teško osmele da u ruku uzmu jedno hladno Valjevsko.

6. Pećko


Pećko pivo je bilo među najcenjenijim pivima u bivšoj SFRJ, a danas je svakako jedno od najmisterioznijh piva za kojim žale mnoge pivopije. Pilo se sa uživanjem do 1989. godine u bivšoj Jugi, posle se u njemu neko vreme uživalo u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, ali mu se od 1999. godine gubi i ukus i izgled. Umesto Pećkog piva, danas je tu novo Birra Peja. Iskusne pivopije koje su imale priliku da probaju ovog naslednika Pećkog piva tvrde da je daleko od kvaliteta slavnog prethodnika, ali svakako sve treba probati svojim stomakom, pa oceniti. Ako želite da probate ovo novo pivo iz Peći, morate se zaputiti na Kosovo i Metohiju, gde je trenutno najprodavaniji pivski brend, ali možete na njega naleteti i u severozapadnoj Grčkoj, Makedoniji, Albaniji ili Austriji.

5. Niško


Pravo domaćinsko pivo sa juga Srbije. U kuću se unosi isključivo u gajbama i čuva se u hladnom podrumu dok ne udari žeđ, a onda se vrlo lako prazni – što zahteva unošenje novih gajbi! Ima ga trenutno samo u “zidarskom” izdanju u flaši od 0,5l i najboljeg je ukusa kad se iscevči tako iz flaše, s nogu. To će vam potvrditi svaki Nišlija – meraklija.

4. Jagodinsko


Ko još sa prostora bivše SFRJ nije čuo za čuvenog jagodinskog “Čiču”, kako ga od milja zovu sve pivopije! Ovo odlično pivo spoj je kvaliteta i tradicije stare 160 godina. Možda je upravo zahvaljujući ovom simpatičnom čičici koji krasi boce Jagodinskog piva i nastala ona poznata pretnja kojom se znatiželjna deca teraju od krigle: “Nemoj da piješ pivo da ti ne bi porasli brkovi!”

3. Jelen


Nekada ubedljivo najbolje pivo sa ovih prostora. Pola Apatina je kupilo kola kada se ova pivara privatizovala, ali mu se sa privatizacijom i kvalitet pogoršao. Trenutno je na glasu kod mnogih kao čista hemija, ali još uvek ima armiju svojih obožavalaca koja po slavama, svadbama, sahranama i vašarima pije isključivo “rogonju”. Najozbiljniji svetski pivolovci, kao što su recimo Beer Grylls, Bred Zna Pit, ili bilo koji drugi belosvetski pivopija, ne vraćaju se iz Srbije bez ozbiljnog i kapitalnog kafanskog ulova i još ozbiljnijih pivskih avanTura. U tim avanTurama uvek ima mesta za Jelen pivo, i to ne samo za jednu flašu već obično za krdo Jelena. Mnogo novca daje na reklamu kako bi opstalo u vrhu domaćih piva, i po svemu sudeći tu će još dugo i biti.

2. Lav


Mogli bismo reći za srpskog Lava da je pravo trofejno pivo, ako bismo ga uporedili sa njegovim parnjakom iz životinjskog carstva. Razume se, za razliku od afričkog lava, ovaj srpski nije ugrožena vrsta, iako je konstantno na meti pivopija. Ako bi se nekad u budućnosti slučajno organizovao pivski safari u Srbiji, neizostavni deo cele te priče predstavljale bi i fotografije sa otcuganim Lavovima, koje bi obavezno išle u amanet naslednicima pivolovačke tradicije duge više od 120 godina. Tradicije koju je davno u malom vojvođanskom mestu Čelarevu započeo čuveni veleposednik, pivopija i šmeker Lazar Dunđerski. Ovo pivo prati sjajan slogan: “ILI JESI ILI NISI… LAV!”

1. Zaječarsko


Do skora skoro nepoznato pivo u široj Srbiji. A od skora… BUM!!! Jednostavna reklama, svuda prisutna, sjajan blagi ukus i pristupačna cena lansirali su ovo pivo na vrh naše liste. Istočna Srbija je od davnina poznata po dobrim majstorima – zidarima i čistoj izvorskoj vodi, pa je bez ustručavanja možemo smatrati prapostojbinom kvalitetnog “zidarskog piva”! Zaječarsko je upravo to pivo, a priča se među pivopijama da je čak i poslužilo kao stimulans i inspiracija bendu “Kuguars” pri pisanju pesme “Zidareva ljubav”. Zaječarsko je pivo sa dugom tradicijom i nasleđem, a vrhunski kvalitet kojim se decenijama odlikuje stvorio je od njega brend koji predstavlja ponos regiona. Među pivopijama se u poslednje vreme priča da se pravo zidarsko Zaječarsko pivo može popiti samo u Zaječaru, dok se ostala Zaječarska piva koja se prodaju u trgovinama pune u Pivari MB u Novom Sadu, koja je deo “Ujedinjenih srpskih pivara” i Hajniken grupe. Iskusni srpski pivski znalci tvrde da je razlika u kvalitetu očigledna, ali mi zato imamo jedan mali savet. Kada god vam se ukaže prilika, ovo pivo konzumirajte samo iz stare flaše, a novu “fensi” ambalažu prepustite neukim turistima. ŠTA ZNA ŠVABA ŠTA JE PIVO!!!

Exit mobile version