Posted on Categories:Pesmice za decu, Roditeljstvo

Ima jedno pile – Dečija pesmica

“Ima jedno pile” je dečija pesmica nastala u periodu 2005. godina – 2010. godina. Za kratko vreme je postala popularna medju najmladjima zbog svog ritma i laganog teksta. Na programu je mnogih baletskih i plesnih škola, te su zabeležene brojne koreografije, scenografije, kostimi i izvedbe za ovu muzičku temu. Jedno je sigurno: Pile je pesmica koja će se slušati u godinama koje dolaze.

Pesmicu “Ima jedno Pile” smo obradili i snimili iz želje da sačuvamo jedan deo detinjstva naše ćerke koja obožava ovu pesmu. Za animaciju smo se posebno potrudili te vam sa zadovoljstvom predstavljamo spotić – plod našeg višemesečnog rada. Ako vam se svidja: Like and Subscribe!

 

Text pesmice:

Ima jedno pile oci su mu mile, perje mu je zuto i nikad nije ljuto,
Ima jedno pile pijuce na stazi, voli da se igra, voli da se mazi,
Piju-pi piju-pi pijucemo redom svi, pijucemo veseli, piju-piju-pi”

tekst : Boro Majdanac
originalna kompozicija : Boro Majdanac

Posted on Categories:Pesmice za decu, Roditeljstvo

Mama, Mama, da li znaš da te mnogo volim ja – Dečija pesmica

Pesmica za decu: “Mama, Mama, da li znaš” vodi poreklo od francuske dečije pesmice iz 18. veka. “Ah! vous dirai-je, maman” je popularna pesmica za decu u Francuskoj, koja ima bezbroj prevoda i aranžmana. Postala je svetski poznata posle izvedbe Dvanaest varijacija na “Ah vous dirai-je, Maman” Volfganga Amadeusa Mozarta. Najpoznatija je verzija na engleskom jeziku, čuvena dečija pesmica “Twinkle, Twinkle, little star” ( Sijaj, Sijaj, zvezdo mala ). Mi vam donosimo pesmicu u našem izvođenju i na našem jeziku.

Ceo filmić je u potpunosti napravljen u kućnoj produkciji – bez angažovanja modela i umetnika. Glavni glumac je i najmladji clan nase porodice – Nina, crteze je priredila njena starija sestra Lena, Mama je otpevala a Tata izmontirao. Uživajte u gledanju koliko smo i mi uživali u kreiranju. Ako vam se svidja, naravno, thumb up, subscribe and share!

Text pesme: Mama, Mama, da li znaš da te mnogo volim ja:

Mama,mama da li znaš,
Da te mnogo volim ja?
Ti si meni sreća sva
Ljubav moja jedina.
Mama,mama da li znaš,
Da te mnogo volim ja?

Posted on Categories:Pesmice za decu, Roditeljstvo

Pesmice našeg i vašeg detinjstva

Leptiriću, šareniću

Verovali ili ne, ova pesma se uopšte i ne zove tako. Tačnije, to joj nije bio naziv kada je napisana. Čuveni pesnik Čika Jova Zmaj ju je napisao sa naslovom „Dete i leptir“. Za sve vas koji ne znate, ili još niste naučili, Jovan Jovanović je bio poznati srpski lekar, viđeniji čovek svoga vremena, veliki prijatelj Đure Jakšića i Svetozara Miletića. Koliko je značajan bio, govori i činjenica da se Sremska Kamenica jedno vreme zvala Zmajeva Kamenica. Treba li reći da je to rodno mesto našeg Čika Jove Zmaja? Veliki pesnik je između ostalih pisao i vanvremenske pesme za decu. „Leptiriću, šareniću“ smo svi nekada pevušili.

Preko brda, preko brega

Nije rano da krenemo u susret novogodišnjim čarolijama! Ovo je pesma koju smo svi učili u školicama i vrtićima, za razne priredbe i predstave. Kada si mali čovek, možeš da veruješ da vukovi jedu bake, da prasići prave kuće, da princa možeš da nađeš samo ako nosiš staklenu cipelicu, da će da ti poraste nos ako lažeš i da velika sreća u životu može da te strefi samo ako si siroče. Tako smo svi brinuli da li će Deda Mraz stići na vreme, da li smo bili dovoljno dobri za sve one poklone koje želimo, i pevušili ovu pesmu.

Zakleo se bumbar

Možda nam je u najupečatljivijem sećanju ostala u izvodbi Branka Kockice, ali su je pevali svi. Čak je i jedan Norveški pank bend napravio obradu ove prelepe pesmice. Po svemu što smo uspeli pronaći, orginalnu verziju su izveli Dragan Laković i Kolibri, a muziku je komponovao Mirko Šouc (Zemunac o kojem se nepravedno malo zna) i za nju dobio nagradu na Festivalu Beogradsko proleće. Molimo vas da ako znate još nešto o odlučnom i strogom bumbaru, dopišete to u komentaru!

Rođendanska (Divan dan)

Ne može se zamisliti rođendan bez ove pesme. Pevali smo je kad smo delili bombone u razredu, a danas se peva po raznim igraonicama jednakim intezitetom. Nema tu mnogo mudrosti, rođendan je vaš dan i barem u trenutku deljenja bombona ili nezaobilazne rođendanske torte, one najveće, dragi gosti vam jednoglasno pevaju pesmicu, a to toplo osećanje zajedništva ne mogu da pokvare čak ni oni drugari koji možda nemaju sluha i ne umeju da pevaju baš toliko lepo – najvažnije je da pevaju svi! U tom trenutku ste na vrhu sveta, zamišljate želju i duvate svećice… Budite posebni i srećni kao što ste tada bili! Živeli!!!

Bila mama Kukunka

Verovali ili ne, ovu pesmu je čak i Bjelo Dugme izvodilo u vreme svoje najveće popularnosti. Zašto baš nju? Ne znamo. Pesmica je više nego zarazna i kada je čujete, pevušićete je celoga dana. Ko su mama Kunkunka i tata Taranta i mali Ju-ju, nije toliko ni bitno, važna je melodičnost i to kako su njihova neobična imena uklopljena u stihove i ritam – upravo savršeno! Neobična atmosfera strepnje i slutnje se provlači kroz melodiju ove zanimljive i nesvakidašnje pesmu za decu, koja svojim ipak veselim tonom i raspletom obećava da će na kraju uvek sve biti u redu, jer su tu mama i tata. Ušuškajte se u osećaju porodične bezbednosti i uživajte uz mamu Kukunku, tatu Tarantu i maloga Ju-jua!

Kad si srećan

Otkriću vam tajnu: ovu je pesmicu pevala vaša baka, a ponekome majka, dok ste bili malena dečica. U njoj su uživali, radovali se, pevali je po više puta, kao što i pesma kaže… Zarazna igra i radosni pokreti koji se ponavljaju aktiviraće sva čula i svu decu, da učestvuju u sveopštem veselju. Kad si srećan, ti ponovi ono što te čini srećnim, što čini srećnim tebe, roditelje, baku i deku, sestru, brata, druga, svu decu i sve ljude. Ovo je pesma, koja je nastala pre više decenija a nikada neće ostariti, nasmejavala je generacije dece i nasmejavaće ih još mnogo, ali ni odrasli nisu imuni na nju. Može da nasmeje i vas, sada. Ne verujete? Uključite zvučnike i proverite!

Svideće vam se i Uspomene na odrastanje u Srbiji
Igre našeg detinjstva

Posted on Categories:Pesmice za decu, Roditeljstvo

Novogodišnje pesmice za decu, video klipovi i playlista u trajanju od 30min

Tradicija davanja poklona za Božić je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih običaja povodom ovog praznika. Ova tradicija se razlikuje u različitim kulturama i zemljama, ali uglavnom se sastoji u davanju poklona bližnjima i voljenima u noći pre Božića ili ujutro u Božićni dan.

U mnogim kulturama, postoji figura poznata kao Deda Mraz koja je odgovorna za dostavljanje poklona za decu. On nosi veliku torbu punu poklona i dolazi u noći pre Božića dok deca spavaju, a zatim ih stavlja ispod Božićnog drveta ili u čarapice koje deca stave ispred vrata. Deda Mraz je poznat po svojoj velikoj beloj bradi, beloj kosi, crvenom ogrtaču i šeširu.

U drugim kulturama, pokloni se daju ujutro u Božićni dan, a darivanje se obično obavlja u okviru porodične ili prijateljske proslave. Pokloni se često daju u pakovanjima ili ukrašeni papirom i vezicama, a u nekim slučajevima se koriste i posebni Božićni pokloni koji se nose uz određenu Božićnu temu ili simboliku.

Tradicija davanja poklona za Božić je značajna jer simbolizuje deljenje radosti i ljubavi sa drugima u vreme blagdana, a takođe se smatra i znakom blagoslova i dobre volje prema drugima. Ona se često povezuje i sa porodičnom okupljanjem i druženjem, a mnogi ljudi uživaju u procesu izbora poklona za svoje najmilije i učestvovanju u ovom običaju.

U našoj kući poklone postavljemo 1. januara ujutru – i lik Deda mraza mnogo više vezujemo za Novu godinu nego za Božić. Mada, u današnje vreme jako je teško deci objasniti koncept kada vidjaju Deda mraza bar 3-4 puta u Decembru: kod tate na poslu, kod mame na poslu, u vrticu i to sve pre Nove godine i Božića. A kako vi praznujete?

Za ovu a sve ostale Nove godine mi vam poklanjamo YouTube playlist-u sa novogodišnjim pesmama. Iz naše produkcije dolaze popularne dečje pesmice Deda mraze ne skreći sa staze, Zvončići (u dve verzije horska i solo) i malo manje poznata pesmica Super deka – pregotivna je za poslušati.

Deda mraze ne skreći sa staze – text pesme

Tekst pesme:

Preko brda preko brega
i debelog snega
jure neke čudne sanke
srebrne i tanke,
Deda Mraze, Deda Mraze
ne skreći sa staze
ne oklevaj ne dremaj
već poklone spremaj.
Padaju, padaju s neba bele zvezde
sanke Deda Mraza preko brda jezde
padajte, padajte snežnije i belje
Deda Mraz nam stiže na veselje

Zvončići – text pesme

Kad padne prvi sneg
Kad zabeli se breg
Na put se sprema tad
Taj deda večno mlad
Kad čujes zvona zvon
Tad pojavi se on
Sa igračaka sto
Ohohohoo
Zvončići zvončići zvonite kroz noć
Večeras će deda mraz kroz svaku kuću proć
Hej zvončići zvončići zvonite za nas
Nek se svako raduje i peva na sav glas
Kad bela pahulja Tvoj obraz pokvasi To nebom jezdi Mraz
I sa njim irvasi
Kad čujes zvona zvon
Tad pojavi se on
Sa igračaka sto
Ohohohoo
Zvončići zvončići zvonite kroz noć
Večeras će deda mraz kroz svaku kuću proć
Hej zvončići zvončići zvonite za nas
Nek se svako raduje i peva na sav glas
Posted on Category:Pesmice za decu

Pesmica za decu: Ala je lep ovaj svet

“Ala je lep ovaj svet” je dečja pesmica koja govori o tome koliko je lep ovaj svet i koliko ima stvari za videti i iskusiti. Pesma poziva decu da uživaju u svemu sto ovaj svet nudi, od sunca i planina do vode i cveća. To je pesma koja inspiriše decu da se raduju i da uživaju u svemu sto im se nudi, i da se ne boje da istraže i otkriju nove stvari.

Muziku i vokal za ovu pesmicu snimili smo u kucnoj produkciji. Instrumental je komponovao i aranzirao cika Branko, a pesmicu je otpevala nasa osmogodišnja ćerka. Spotić smo dugo pravili, imali smo nekoliko verzija, i nismo mogli da se odlučimo. Pre mesec dana smo presekli da je više vreme da ga pustimo na YouTube, jer su pesmica i spot previše vremena proveli u prašnjavom folderu na računaru (ćerka-pevačica danas ima 10 godina).

O autoru teksta pesmice

Jovan Jovanović Zmaj (1833-1904) bio je poznati srpski književnik i pesnik koji je živio u 19. veku. Rođen je u Beču, a kasnije se preselio u Srbiju gde je školovao i počeo da piše. Bio je poznat po svojim pesmama za decu, a takođe je napisao i mnoge druge pesme, poeziju i prozu. Bio je član Srpske kraljevske akademije i imao je značajan uticaj na razvoj srpske književnosti. Njegove pesme su voljene od strane dece i odraslih u Srbiji i šire, a mnoge od njih su postale deo nacionalne tradicije. Jovan Jovanović Zmaj je takođe poznat po svojim humanitarnim aktivnostima i borbi za prava radnika i siromašnih.

 

Ako vam se sviđa video i želite da podržite rad našeg kanala – Like i Subscribe!

Posted on Categories:Pesmice za decu, Učionica, Životinje

Naučite decu zvuke životinja uz naš YouTube video

Oponašanje zvukova životinja može biti vrlo korisno za decu u ranom uzrastu (1-3 godine) jer im pomaže da razviju svoje govorne veštine i poboljšaju sposobnost da razumeju i reproduciraju različite zvukove. Takođe, oponašanje zvukova životinja može pomoći deci da razviju empatiju i poštovanje prema životinjama te da se više zainteresuju za njih i njihovo okruženje.

Oponašanje zvukova životinja može biti izvrstan način za podsticanje kreativnosti i mašte kod dece, a može im pomoći da bolje razumeju i opišu ono što vide i čuju. To takođe može pomoći deci da razviju veštine izražavanja i komunikacije, što je važno za njihov mentalni i socijalni razvoj.

Ipak, treba imati na umu da se treba pridržavati etičkih smernica prilikom oponašanja zvukova životinja i da se ne sme uzrokovati nikakva šteta životinjama. Takođe, treba biti oprezan prilikom oponašanja zvukova životinja u prisustvu drugih ljudi koji se mogu nelagodno osjećati ili biti uznemireni određenim zvukovima.

Za naše gledaoce smo spremili YouTube video uz koji deca mogu lakše da prepoznaju životinje i zvuke koje ispuštaju. Nadamo se da će se i vašim mališanima svideti – gledamo da ako već provode vreme ispred TV-a nešto usput i nauče.

 

Ako vam se sviđa video i želite da podržite rad našeg kanala – Like i Subscribe!