Posted on Category:Umeće

Baci pogled na menjanje osigurača

Ovaj post posvećujem ženama.

Moj pokojni deda bio je odličan sociolog, profesor, pisac, naučnik, deda kakvog bi svaka unuka poželela, ali, koliko se ja sećam, taj nikada ništa nije majstorisao, ni u kući, ni van nje.

Dobio je čir kada je bio veoma mlad i, ako je verovati porodičnim pričama, tu svoju ranu bolest, čak i kada se ona umirila, koristio je kao izgovor za raznorazne stvari. Porodica nikada nije poricala njegove zdravstvene probleme, ali je tačno znala kada folira, a kada mu je zaista loše. Kada je trebalo nešto popraviti u kući ili npr. zameniti gumu na kolima, često je znao da kaže da mu nije dobro i da nije sposoban da to uradi. Prestao je da vozi kola, da kreči kuću, da menja gumice na slavinama, da popravlja bilo kakav sitni ili krupni kvar. Za sve te stvari bila je zadužena moja pokojna baka, koja je bila profesorka matematike po zanimanju, ali i domaćica, majstor i vozač, takođe po zanimanju.

Nikada neću zaboraviti fotografiju na kojoj moja baka menja gumu na kolima, a moj deda, podbočen i namrgođen, posmatra kako ona to radi. Kasnije je ta fotografija ušla u istoriju naše porodice, pa je moja baka na njenoj poleđini napisala: Balkan krajem XX veka. Iako je nikada nisam čula da se žali na to što je, na neki način, bila glava porodice, često je umela da me savetuje da se ne oslanjam na druge ljude.
menjanje osigurača

Desiće se da posao neće moći da čeka, govorila mi je. Tako sam ja, kada sam upisala fakultet i otišla iz porodične kuće, polako počela da učim ono što nisam naučila na vreme. Međutim, i dalje postoji još mnogo stvari koje treba da naučim. Doskoro je to bilo menjanje osigurača.

Nebrojeno puta mi se dogodilo da mi je osigurač crkao i da nisam znala šta ću s njim. Glavni razlog bio je moj strah od struje, pa sam morala da čekam neko muško da to uradi umesto mene ili da pozovem majstora. A zašto jednostavno to ne bih naučila? Zašto je menjanje osigurača muški posao? Ko je to odredio?

E, baš zbog svega toga, naročito zbog rečenice: Pusti ti to, to je muški posao, rešila sam da naučim da promenim osigurač i da sve to lepo napišem u postu.

Iako danas većina domaćinstava ima automatske osigurače (ja npr. stare više nemam), ne bi bilo loše da znamo da promenimo i stari tip osigurača. Desiće se da nam zatreba.

Zamislimo sledeću situaciju. Osigurač je crkao. Nema struje u kući ili u nekom delu kuće, a nema ni muškaraca. 🙂 Moramo zameniti osigurač da bismo se okupale ili npr. skuvale kafu. Kako?

1. Nekada ljudi nisu menjali osigurače, nego licne u osiguračima. Kada sam svog porodičnog majstora pitala da mi objasni kako da zamenim licnu, rekao mi je da je promena licne veoma rizičan posao i da uvek treba kupiti nov osigurač. Naglasio mi je da licnu treba menjati samo u specijalnim situacijama, npr. ako osigurač pregori, a prodavnice ne rade ili ako se to dogodi u gluvo doba noći i da bi to trebalo da radi neko ko ima iskustva u tome (majstor ili muškarac). 🙂 Eto, muškarac!

Osigurač koji je pregoreo, stara licna i kapice
Ovako izgleda osigurač koji je pregoreo, stara licna i kapice osigurača.

Ako sam dobro razumela svog majstora, pomena licne je teška rabota, jer nisu sve licne iz svih kablova istog prečnika, pa uvek treba oceniti odnos pregorele i ispravne licne. Broj pregorele i broj nove licne MORA biti isti, a nekada je to teško odrediti. Pri ruci treba imati i kvarcni pesak da ne bi došlo do eksplozije. Dakle, nemojte same menjati licnu kod kuće! Kupite osigurač!

Ovako izgleda stari osigurač, njegove kapice, nova licna
Ovako izgleda stari osigurač, kapice, nova licna.

2. A kako zameniti osigurač?

a. Kada osigurač pregori, potrebno je da isključite sve uređaje koje obuhvata ta strujna linija. Neko npr. isključi sve uređaje u kući.

b. Probnom lampicom proverite koji je osigurač pregoreo ili odvrnite osigurač koji je pregrejan ili vruć. Kada osigurač pregori, oslobađa se opruga ili ispada značka s njega, pa i na taj način možete utvrditi koji je osigurač pregoreo.

c. Odvrnite stari osigurač, skinite ga s table, a na njegovo mesto stavite nov. Kada to završite, uključite uređaje u kući.

menjanje osigurača

3. Dakle, uvek moramo da imamo rezervni osigurač u nekom šteku. Neće da škodi, može samo da koristi. Ako imate automatski osigurač, sve je mnogo lakše, jer to nije klasična zamena, nego vraćanje osigurača u prvobitni položaj. Automatski osigurači mogu da se koriste više puta. Kada dođe do problema, obično se poluga sklopke spusti, pa ju je potrebno vratiti u prvobitni, gornji položaj.

menjanje osigurača

Iako priznajem da me je majstor razočarao kada mi je rekao da bi licnu trebalo da menja neko iskustniji, ponavljam: majstor, muškarac u kući, moram reći da sam srećna što sam naučila još jednu tzv. muški posao. Koliko god glupo zvučalo, osećam se nekako moćno, a i bogatija sam za jedan novi osigurač. 🙂 Ostaje mi samo da se pravim važna i popalim sva svetla po kući.

Upalite i vi bar jedno svetlo!

Do sledećeg raspredanja…

Autor fotografija: Nevena Antić

2 thoughts on “Baci pogled na menjanje osigurača

  Uf, moracu da te dopunim. Licna je zicica. Mozes da stavis i vise zicica da bi mogle da podnesu vece opterecenje. Poenta je da ne bude predebela jer ce onda propustiti jaku struju i unistiti ti uredjaje, ovako kad je dovoljno tanka ona pregori umesto sporeta. Sto je mnogo jeftinije. Kvarcni pesak sluzi da izoluje mesto sagorevanja tj da ugushi plamen.

  Kada nemas rezervni osigurac u kuci, sto je gotovo uvek, uzmes tanku zicu, bez izolacije, sa osigaraca skines gornji i donji poklopcic, napravis omchu gore pa ili provuces kroz osigurac ili cak mozes i sa spoljne strane, napravis i omcu sa druge strane. Vratis poklopcice tako da imaju kontakt sa zicom i to je to.

  Fali ti jos jedan momenat – kako da izvalis koji osigurac je crkao. Google: glinerica, tinjalica

  Pozz za sve dame koje menjaju osigurace 🙂

   Siniša, hvala na ovim dodatnim informacijama! Pomoći će čitateljkama sigurno. Ja sam se čula sa svojim majstorom pre objave posta, ali izgleda da mi nije baš sve rekao. 🙂 Ovo su pravila iz ženskog ugla, ali je muški ugao uvek potreban. Imala sam želju da se u diskusiju uključi i neki muškarac. Eto, ostvarila mi se.
   Kako da odrediš koji je osigurač crkao? Na tri načina. Odgovor je u postu. 🙂 Kvarcni pesak se, koliko ja znam, nalazi u sklopu osigurača. Treba imati i rezervni.

   U svakom slučaju, mislim da je za svaku ženu najbolje da kupi osigurač i da se ne bakće oko licne. Poruka posta je: Ne oslanjajte se samo na muškarce, naučite neke osnovne tzv. muške poslove. 🙂

   Veliki pozdrav i hvala na objašnjenju

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.