Posted on Category:Roditeljstvo

Kako podstaći dete da čita

10. Čitajte im

82352_profimedia0139117744-beba-1
Kada su deca sposobna sama da čitaju već je kasno za navikavanje na knjigu. Čitajte im od najranijeg detinjstva, i nemojte zazirati ni od dužih dela. Čitajte im svako veče pred spavanje po nekoliko poglavlja nekog romana za decu, kao što su Pipi Duga Čarapa ili Doživljaji Mačka Toše, tako ćete ih naučiti da nisu samo zanimljive knjige sa mnogo slika i malo teksta napisanog krupnim slovima

9.Znatiželja

zacudjena_beba
Čitanje deci mora biti redovno, poput rituala koji stvara neko očekivanje i želju za saznavanjem kako priča završava.

8. Biblioteka

dete-cita-knjigu
Učlanite decu u biblioteku i redovno je posećujte. Za decu je članarina besplatna, a skoro sva ona divna izdanja koja viđate na policama knjižara možete danas naći i u bibliotekama. Iznenadićete se kada vidite koliko su one danas prilagođene najmlađima – knjige su smeštene tako da klinci mogu slobodno da preturaju i prelistavaju, pa će svako dete lako pronaći nešto što ga zanima.

7.Čitajte im ono što volite

c21c8fb19646b78afc44cf6a0a8776a6
Birajte dela koja se sviđaju i vama, jer ćete tako čitati sa mnogo više zanimanja i emocije, pa će se i deca više uživeti u priču.

6. Ugasite TV

dete-1380134246-15394
Ako vam je glavni problem da decu odvojite od drugih medija, ustanovite neki period u toku dana za apstinenciju od televizije i računara, pa će se dete lakše okrenuti knjizi.

5. Pogodba

bajka
Iskoristite instituciju popodnevnog odmora. Ako vidite da se dete u krevetu vrpolji i da mu se ne spava, ili negoduje zbog toga što mora da prilegne, ponudite mu kao alternativu spavanju – čitanje i prelistavanje knjiga u krevetu.

4. Stripovi su OK

18529_dete-shutterstock_2584282
Ne zaboravite na stripove – danas mnogi stručnjaci ističu da kombinacija zabavnih crteža i kratkih tekstova može biti dobar put ka razvijanju ljubavi prema knjizi.

3. Nikuda bez knjige

Scout_Schulranzen-1024x768
Pošaljite dete sa knjigom napolje – ako nema nikog od društva na igralištu, ili je suviše vruće za igranje, predložite detetu da čita u hladovini.

2. Sila ne pomaže

deca-knjige
Ne prisiljavajte decu na čitanje. Ako postoji jak otpor prema knjizi, verovatno ste im previše dosađivali knjigom ili birali pogrešne naslove. Važno je da dete nešto čita, makar to bila i slikovnica koju je po vašem mišljenju odavno preraslo.

1. Prilagodite knjigu interesovanju deteta

medjunarodni-dan-knjige-za-decu-1
Imajte u vidu da dečaci i devojčice imaju različita interesovanja. Neki dečaci će zavoleti knjigu čitajući o avionima, fudbalu, opasnim životinjama i dinosaurusima. Devojčice će možda više zainteresovati klasične bajke ili priče o vilama. Ipak, nemojte upasti u zamku stereotipa i potrudite se da razvijete i onu „mušku“ stranu kod devojčica i „žensku“ kod dečaka.

10 thoughts on “Kako podstaći dete da čita

  jeste da ga posalljem sa knjigom napolje, da unistim socijalni zivot deteta?!

  Meni je cjale citao Beskrajnu pricu, Hobita cak i Gospodare prstenova …

  Moj muz smislja divne price. Sin uvek vise voli da slusa njega nego da mu cita. Ali mu zato mama iz slikovnice cita Grimove bajke, pa se nadjemo na sredini.

   Mislim da psiholozi baš savetuju čitanje, a ne prepričavanje. Ne sećam se gde sam to pročitala, izguglaj.

  Sjajni saveti!
  Jedan pametan čovek je rekao: “Ako želite da vam deca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još inteligentnija, čitajte im više bajki.”

  Veoma poučno!

  Mi smo imali divnu učiteljicu koja nam je u prvom razredu na pretčasima čitala najlepše romane za decu. Niko ih nije propuštao, svi smo jedva čekali da čujemo šta se desilo dalje. Fantastična žena, kako nas je lukavo uvukla u literaturu 🙂

   Dobra ideja, i ja sam nastavnik u osnovnoj skoli, ali mi sada nemamo vremena za tako nesto pored programa koji mora da se odradi 🙁

  Psiholozi bas savetuju da imitirate pricate deci jer im je gluma i imitacija daleko zanimljivija od doslovnog citanja! Narocito kad su bas mali

   Naravno da treba čitati izražajno, kod male dece je to veoma jaka intonacija i gluma, ali se doslovno čitaju reči iz knjige 🙂

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.