Site icon Zabaviste KIDS

Novogodišnje pesmice za decu, video klipovi i playlista u trajanju od 30min

Tradicija davanja poklona za Božić je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih običaja povodom ovog praznika. Ova tradicija se razlikuje u različitim kulturama i zemljama, ali uglavnom se sastoji u davanju poklona bližnjima i voljenima u noći pre Božića ili ujutro u Božićni dan.

U mnogim kulturama, postoji figura poznata kao Deda Mraz koja je odgovorna za dostavljanje poklona za decu. On nosi veliku torbu punu poklona i dolazi u noći pre Božića dok deca spavaju, a zatim ih stavlja ispod Božićnog drveta ili u čarapice koje deca stave ispred vrata. Deda Mraz je poznat po svojoj velikoj beloj bradi, beloj kosi, crvenom ogrtaču i šeširu.

U drugim kulturama, pokloni se daju ujutro u Božićni dan, a darivanje se obično obavlja u okviru porodične ili prijateljske proslave. Pokloni se često daju u pakovanjima ili ukrašeni papirom i vezicama, a u nekim slučajevima se koriste i posebni Božićni pokloni koji se nose uz određenu Božićnu temu ili simboliku.

Tradicija davanja poklona za Božić je značajna jer simbolizuje deljenje radosti i ljubavi sa drugima u vreme blagdana, a takođe se smatra i znakom blagoslova i dobre volje prema drugima. Ona se često povezuje i sa porodičnom okupljanjem i druženjem, a mnogi ljudi uživaju u procesu izbora poklona za svoje najmilije i učestvovanju u ovom običaju.

U našoj kući poklone postavljemo 1. januara ujutru – i lik Deda mraza mnogo više vezujemo za Novu godinu nego za Božić. Mada, u današnje vreme jako je teško deci objasniti koncept kada vidjaju Deda mraza bar 3-4 puta u Decembru: kod tate na poslu, kod mame na poslu, u vrticu i to sve pre Nove godine i Božića. A kako vi praznujete?

Za ovu a sve ostale Nove godine mi vam poklanjamo YouTube playlist-u sa novogodišnjim pesmama. Iz naše produkcije dolaze popularne dečje pesmice Deda mraze ne skreći sa staze, Zvončići (u dve verzije horska i solo) i malo manje poznata pesmica Super deka – pregotivna je za poslušati.

Deda mraze ne skreći sa staze – text pesme

Tekst pesme:

Preko brda preko brega i debelog snega jure neke čudne sanke srebrne i tanke, Deda Mraze, Deda Mraze ne skreći sa staze ne oklevaj ne dremaj već poklone spremaj. Padaju, padaju s neba bele zvezde sanke Deda Mraza preko brda jezde padajte, padajte snežnije i belje Deda Mraz nam stiže na veselje

Zvončići – text pesme

Kad padne prvi sneg Kad zabeli se breg Na put se sprema tad Taj deda večno mlad Kad čujes zvona zvon Tad pojavi se on Sa igračaka sto Ohohohoo Zvončići zvončići zvonite kroz noć Večeras će deda mraz kroz svaku kuću proć Hej zvončići zvončići zvonite za nas Nek se svako raduje i peva na sav glas Kad bela pahulja Tvoj obraz pokvasi To nebom jezdi Mraz I sa njim irvasi Kad čujes zvona zvon Tad pojavi se on Sa igračaka sto Ohohohoo Zvončići zvončići zvonite kroz noć Večeras će deda mraz kroz svaku kuću proć Hej zvončići zvončići zvonite za nas Nek se svako raduje i peva na sav glas
Exit mobile version