Site icon Zabaviste KIDS

Priprema mališana za jesen

Leto je skoro iza nas, temperaturne razlike su sve izraženije ( to osećate ovih dana ) i moramo povesti računa o adekvatnom oblačenju dece. Slojevito oblačenje je praktično, deca se osećaju komotno , nije im hladno i ne znoje se preterano.

Ishrana se lagano prilagođava hladnijim danima, mora biti kaloričnija, a istovremeno treba zadržati unos povrća i voća koji su prepuni vitamina i esencijalnih oligoelemenata. Takva ishrana prevenira pojavu infekcija gornjih disajnih puteva koje u ovim prelaznim mesecima postaju sve češće i uglavnom su uzrokovane virusima. One su praćene kijanjem, kašljucanjem, lako povišenom temperaturom, gušoboljom, glavoboljom i drugim simptomima. I bez posete pedijatru , odmorom, pojenjem toplim napitcima i redovnom ishranom dete će se brzo oporaviti i vratiti u kolektiv.

Lagane sekrecije iz nosa, grebanje u grlu, kašljucanje, kijanje, peckanje u očima i suzenje, mogu biti i simptomi alergijskih reakcija jer u ovom periodu dominiraju alergeni iz ambrozije i drugih korovskih biljaka. Sve su češća takva stanja i kod dece jaslenih grupa. Savet o rešavanju tog, sve učestalijeg zdravstvenog problema treba potražiti kod izabranog pedijatra, a u komplikovanijim i ponavljajućim slučajevima i kod alergologa.

Laganiji simptomi nisu razlog za odsustvovanje deteta iz kolektiva. Tek pojava povišene temperature, malaksalost, pojačan kašalj i gubitak apetita signaliziraju da dete treba zadržati kod kuće. Posle sprovođenja simptomatske terapije ( lekova protiv visoke temperature iznad 38 stepeni Celzijusove skale, rastvora za čišćenje nosnih hodnika i sirupa za smirivanje kašlja ), ako isti ne popuštaju, dete povedite pedijatru.
Oporavljeno dete se vraća u kolektiv sa potvrdom od svog izabranog pedijatra.

Exit mobile version