Posted on Category:Roditeljstvo

Spisak poreklo i značenje imena: na slovo D

Spisak poreklo i značenje muških imena: na slovo D

Dabiša, Dabo, Dabiživ

Koren imena Dabog. Značenje: bog sunca i kiše, koji daje život zemlji

Dabiša je srpski stripski serijal čiji je stvaralac bio scenarista i crtač Božidar Veselinović. Izvorno je objavljivan od 1965. do 1969. u obliku svezaka u edicijama Nikad robom i Crtana škola, u produkciji i izdanju gornjomilanovačkog izdavača Dečje novine. Strip pripada žanru istorijske pustolovine smeštene u srpski srednji vek.

David

originalno muško biblijsko ime (jevrejski:דָּוִד), (standarni hibru oblik: Dávid; tiberski hibru oblik: Dāwid), što znači „voljeni, dragi, ljubljeni“. Posle imena Mojsije i Abraham, David je ime koje se najčešće spominje u bibliji.
Ženski oblici imena su: Davida, Davina, Davidka.

Dalibor

je muško češko, slovačko, hrvatsko, srpsko i makedonsko ime. Kovanica je reči „dal“ (u smislu „daljina“) i „boriti se“. U Srbiji je ovo ime u periodu od 2003. do 2005. bilo na 79. mestu po popularnosti. U Srbiji su od ovog imena izvedena imena Daliborka, Daliborko i Daša, a u Češkoj Dalibora. Takođe, u Češkoj se koriste i nadimci Dalek i Dar.

Danijel, Danilo, Dane

Bog je moj sudija

Danijel

ili Daniel je muško hebrejsko ime koje u prevodu znači „Bog mi je sudija“ ili „božji sudija“. Danijel je biblijsko ime i dolazi latinskog Daniel i grčkog Danielis, kao i iz hebrejskog imena Daniei . Među Srbima je postalo veoma popularno zahvaljujući proroku Danijelu, starozavetnoj biblijskoj ličnosti. Danijel je bilo 44 najpopularnije muško ime za dečake rođene između 2003. i 2005. godine u Srbiji. Ime Danijel je takođe popularno u Hrvatskoj, gde se nalazi među prvih 100 muških imena. U Sloveniji se 2007. godine ovo ime nalazilo na 67. mestu po popularnosti.

Dane

je slovensko muško ime, koje je izvedeno ili od imena Bogdan ili Danijel ili Danilo. Ime Dane se na engleskom govornom području čita kao Dejn (engl. Dane). U Hrvatskoj je ovo ime tokom 20. veka bilo veoma popularno, ali mu je poslednjih godina popularnost opadala. U Sloveniji je 2007. bilo na 465. mestu po popularnosti.

Danko

Koren imena: Dan

Damjan, Damljan

Damjan je muško ime grčkog porekla, koje u prevodu znači krotitelj. Iz grčkog je u druge evropske jezike ušlo preko hrišćanstva i prisutno je u većini zemalja hrišćanske tradicije. Grčko ime Damianos je nastalo od starogrčke reči damao u značenju “krotiti”, koja dolazi od sanskritske reči “dam”, u začenju „dati“, „onaj koji daje“.

Darije, Dario, Darijo

Koren imena – gr. dareios, imati, posedovati. Značenje: imalac, posednik

Darjan, Darko

Koren imena – dar. Značenje: koji je dar (poklon) sa neba; da u životu bude darivan.

Darko

je muško staro slovensko ime, koje je persijskog porekla. Nastalo je od osnove „dar (darivati)“, a može biti prevod sa latinskog „Donatus“ u značenju „darovan“. U prenosnom značenju ime Darko bi označavalo osobu koja je „nesebična u dobročinstvu“.Postoji tumačenje da ovo ime vodi poreklo iz hebrejskog jezika i ima značenje: „u generaciji“ ili „u posedu“. Postoje dokazi da se koristilo još u srednjem veku, ali je u novije vreme bilo prilično retko. Danas je to često ime u Hrvatskoj, pa se interpretira da je odatle i preuzeto. Ime se koristi i u Makedoniji i drugim slovenskim zemljama. U Srbiji je ovo ime u periodu od 2003. do 2005. bilo na 46. mestu po popularnosti, a u Sloveniji je od 1993. do 1995. bilo među prvih sto. Od ovog imena izvedena su imena Dara, Darka, Darinka, Daro i Daroje.

Dejan

je staro južnoslovensko muško ime. Koristi se u Srbiji, Crnoj Gori,Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj, ali i drugim zemljama. Postoji nekoliko teorija o značenju i etimologiji imena.

Obično se smatra da ime Dejan vodi poreklo od staroslovenske reči „dejati“ u značenju delati. Ponekad se smatra da je Dejan skraćeni oblik dužeg imena, kao na primer Desimir ili Desislav, sa staroslovenskom osnovom „des“ u značenju desiti se. U prošlosti reč „des“ je označavala još i sreću, bez obzira da li je u pitanju dobra ili zla.

Postoji i mišljenje da Dejan vodi poreklo iz latinskog „Dea“ u značenju boginja ili „Deus“ u značenju Bog, božanstvo.
Zanimljivo je da je u Francuskoj ovo ime namenjeno ženama i znači „ranije, pre“ (fr. deja, izgovara se kao deža)
U Sloveniji je ovo ime od 1993. do 2005. godine uvek bilo među prvih 100, mada mu popularnost manje-više opada. U Makedoniji je 2006. godine bilo čak na šestom mestu, u Srbiji je od 2003. do 2005. bilo na 45. mestu, a zanimljivo je da je u južnoj Australiji ovo ime 1999. 2001. i 2006. bilo među prvih šeststo po popularnosti.

Od ovog imena izvedena su imena Dejana, Dejka i Deka. Afričko ime Deka je uniseks i znači „zadovoljstvo“. Takođe, Dean kao slovensko ime je izvedeno od imena Dejan.

Desimir

je muško srpsko ime, koje predstavlja kovanicu reči „des“ i „mir“. Reč „des“ ima značenje „desiti se“, a u prošlosti je označavala još i sreću, bez obzira da li je u pitanju dobra ili zla. Ime se javlja u Hrvatskoj (najviše u Zagrebu, Trpinji i Rijeci), ali je mnogo češće među Srbima. Ženski oblik je Desimirka.

Despot

predstavlja titulu koju su vizantijski carevi dodeljivali najmoćnijim velikašima i oblasnim gospodarima u zemlji ali i van nje.
Kada je Srbija 1346. postala carevina car Dušan je preuzeo i vizantijske titule a zvanje despota namenio je svojim rođacima. Ovu zvanje dobili su sledeći oblasni gospodari:

– Dušanov polubrat Simeon Siniša,
– brat carice Jelene Jovan Asen,

i velikaši:

– Jovan Oliver,
– Ivaniš i
– Dejan, oženjen carevom sestrom Teodorom.

U pokosovskom periodu
Stefan Lazarević je od Vizantije dobio ovu titulu i formalno vazalstvo. Tako je Srbija postala Despotovina.
Kasnije njegovi naslednici
Brankovići dobijali su ovu titulu od Vizantije ali i od Ugarske.
Posle pada Smedereva kada je ovo zvanje ostalo samo kao titula a ne kao faktičko priznanje vlasti jer Srbija više nije bila nezavisna. Mnogi Srbi su se naselili u Ugarskoj da bi kasnije Austrija od njih napravila graničare i podigla Vojnu granicu.

Dobrašin

Koren imena: dobar + sin. Značenje: koji je dobar sin ili da bude dobar sin u budućnosti.

Dobrilo, Dobrica, Dobrinko

Koren imena: dobro. Značenje: da bude dobar.

Dobrivoje, Dobrivoj

Dobrivoje je muško ime slovenskog porekla. Označava onoga ko je dobar. Varijanta ovog imena je i ime Dobrivoj.

Dobroslav, Dobrosav

Koren imena: Dobroslav, Dobrosav. Značenje imena: dobar Sloven.

Dojčin, Dojčilo

Koren imena: dojen. Značenje: koji je zdrav jer je dojen (dojiti) majčinim mlekom.

Dorotej

Značenje imena – Dar od Boga

Dositej

Značenje imena – Onaj koji obožava Boga.

Dragan, Dragiša, Dragić, Dragoja, Dragoje, Dragaš, Dragojlo, Dragoš, Dragobrat, Drago

Koren imena: drag. Značenje imena: onaj koji je drag.

Dragan

je slovensko muško lično ime koje se često sreće u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Bugarskoj. U Sloveniji je ovo varijanta imena Drago. U Srbiji je ovo ime u periodu od 2003. do 2005. bilo na 41. mestu po popularnosti, u Makedoniji je 2006. bilo na petom, a u Sloveniji 2007. na 99.

Dragiša

je muško slovensko ime, izvedeno od imena Drago ili Dragoslav. U Hrvatskoj je tokom 20. veka ovo ime bilo popularno, naročito među Srbima, sve do devedesetih godina. U Sloveniji je ovo ime 2007. bilo na 475. mestu po popularnosti.

Drago

je muško slovensko ime, nastalo od reči „drag“. Koristi se u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Najpre je bilo skraćeno ime od imena Dragan i drugih srodnih imena, ali je kasnije počelo da se koristi i kao samostalno ime. Ženski oblik je Draga. Na engleskom govornom području postoji ime koje se piše Drago i predstavlja varijantu imena Drake i ima značenje „zmaj“ (engl. dragon). Sličan je slučaj i sa francuskim i italijanskim imenom Drago. U Hrvatskoj ovo ime je najčešće u Zagrebu, Splitu i Osijeku i češće je među Hrvatima nego Srbima. U Sloveniji je 2007. ovo ime bilo na 39. mestu po popularnosti.

Dragoljub

Koren imena: drag + ljubiti. Značenje imena: onaj koji drago ljubi.

Dragutin

: Koren imena: drag. Značenje imena: drag, mio.

Dušan, Duško

Koren imena: duh, duša. Značenje imena: da bude vedrog duha ili dobar kao duša.


Spisak poreklo i značenje ženskih imena: na slovo D

Danica

je žensko ime slovenskog porekla, a javlja se i kod drugih južnoslovenskih naroda, kao kod Makedonaca, Hrvata i Slovenaca. Ime je nastalo po narodnom nazivu za Veneru — zvijezda Danica, a izvedeno iz riječi dan. Veneru je, naime, ponekad moguće vidjeti još po danu, rano ujutro prije izlaska sunca, ili kasno naveče, odmah po zalasku sunca.
Kod Hrvata je jedno od stotinu najčešćih ženskih imena, kod Makedonaca je trideseto, a kod Slovenaca četrdeset i četvrto po učestalosti.

Dara

je ime koje se pojavljuje u raznim jezicima i ima razna značenja. Hebrejsko ime: Kao ime na hebrejskom, namenjeno je i devojčicama i dečacima. Značenje muškog imena ima teško prevodivo značenje „a son of oak compassion“ (bukvalno: sin hrastove saosećajnosti). Jednostavnije tumačenje je da ovo ime na hebrejskom znači „grumen mudrosti“ i u vezi je sa biblijskom ličnošću, koja je Judin potomak, čiju mudrost i simboliše. Kao žensko ime ima značenje „biser mudrosti“ ili „saosećajna“.
Škotsko i irsko ime I u Irskoj i Škotskoj je ovo uniseks ime, skraćeno od imena Mac Dara, sa istim značenjem kao na hebrejskom. Irski svetac iz 6. veka nosi ovo ime. Ime Dara u ovom slučaju može biti i anglikanizovana forma imena Dáire (muško ime u značenju „plodan“, „plodonosan“). Ovo ime su koristili i Gali u značenju „drvo hrasta“.
Kmersko ime: Na kmerskom znači „zvezda“ i takođe je uniseks ime.
Persijsko ime: Na persijskom je ovo muško ime koje znači „imućan“.
Srpko ime: U Srbiji, ovo ime je izvedeno od imenice dar, poput muškog imena Darko.

Popularnost
U periodu od 1960. do 1993. žensko ime Dara je bilo među prvih 1.000 u SAD, a najveću popularnost je imalo 1970. kada je bilo među prvih 600. U Irskoj je od 1998. do 2003. kao muško ime bilo među prvih 120. U južnoj Australiji se ovo ime u pojedinim godinama pojavljuje među prvih 2.000 i kao žensko i kao muško.

Dejana

je južnoslovensko žensko ime izvedeno od imena Dejan. Hebrejsko značenje imena Dejana je „dar od boga“. Ovo ime je u Sloveniji 2007. bilo na 598. mestu po popularnosti, a u Srbiji je od 2003. do 2005. bilo na 73. mestu.

Desanka, Desa

: Desa je staro slavenosrpsko ime. Vodi poreklo od staroslovenske reči „des“ u značenju „desiti se“, pri čemu se mislilo na sreću, bez obzira da li je u pitanju dobra ili loša. U početku je ovo bilo muško, a danas češće žensko ime. Od ovog imena izvedeno je ime Desanka, koje se koristi samo u slovenskim zemljama.

Divna

je staro slovensko žensko ime nastalo od prideva divna, uzetog za lično ime. U srpskom jeziku pridev divna ima značenje „lepa, prekrasna“.
Indoevropski koren div (*diw-) na sanskritu znači sjaj, sjati. Takođe se može odnositi na uzvišena, božanska bića (skr: devi), za koje se verovalo da imaju tela od svetlosti. U srpskom jeziku div je veliko, natprirodno biće.
Na latinskom, diva znači boginja, a u prenesenom značenju (božanska, obožavana) se koristi za čuvene glumice i pevačice.

Doroteja

je žensko ime koje se u koristi u mnogim jezicima. Vodi poreklo iz latinskog oblika grčkog imena Dorotea (grč. Δωροθεα) i ima značenje: dar božji. Dorotija (mađ. Dorottya), je žensko ime koje se koristi u mađarskom jeziku.

Dragica

je srpsko, hrvatsko i slovenačko žensko ime, izvedeno od imena Dragan (kao deminutiv) ili Draga.
U Hrvatskoj je ovo ime tokom 20. veka bilo veoma popularno i to najčešće među hrvatskim stanovništvom, ali mu je poslednjih godina popularnost opadala. U Sloveniji je ovo ime 2007. bilo na 35. mestu po popularnosti.

Dragana

je žensko slovensko ime koje se najčešće sreće u Srbiji ali i drugim republikama bivše Jugoslavije, i u Bugarskoj. Muška varijanta je Dragan.
Ime je prvenstveno rasprostranjeno u oblastima gde žive Srbi. Među Hrvatima i Bošnjacima, ali i među Makedoncima te i Bugarima, ime je veoma retko.
Varijante imena: Draga, Dragica, Dragoslava, Dragost, Dražica.

Draga

je žensko slovensko ime, koje ima bukvalno značenje i koje je najpre bilo skraćeno ime od imena Dragana i drugih srodnih imena, ali je kasnije počelo da se koristi i kao samostalno ime. Muški oblik je Drago.

Draginja

je žensko slovensko ime, izvedeno od imena Dragan.

Dragomira

je žensko slovensko i rumunsko ime, složeno iz reči „drag“ i „mir“ i koje ima značenja „draga“ i „mirotvorka“. To je ženski oblik imena Dragomir, a može biti varijanta imena Draga.

Dunja

: Koren imena: dunja. Značenje imena: da bude lepa i mirisna kao što je voće dunja.

Dušanka, Dušica, Duška

: Koren imena: duh, duša. Značenje imena: da bude dobra kao duša.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.