Posted on Category:Roditeljstvo

Spisak poreklo i značenje imena: na slovo L

Muška imena koja počinju sa slovom L

Labud

Labud je muško ime u Srbiji. Prema nazivu ptice labud. Danas je to veoma retko ime

Lazar (Laza, Lazo, Laka, Lako, Laketa)

Lazar ili Lazarus je muško ime hebrejskog porekla, mada može biti i prezime. Potiče od heb. Eleazar, što znači „Bog je pomoć“ ili „Bog je pomogao“, što dalje vuče korene od aram. (Azarya, Azarija), s istim značenjem.

Poreklo imena Lazar

Prvobitne su klasične forme — hebrejsko. lazaros, latinsko Lazarus i grčko lazaros. Ovo ime je kroz hrišćanske tekstove (Lazar iz Vitinije iz Jevanđelja po Mateju). To je uobičajen način prilagođavanja klasičnih imena — odbijanje genitivnog nastavka -os/-us i utvrđivanje (dodavanje tvrdog jer).

Današnje forme u evropskim jezicima su još i fr. Lazare, ital. Lazzaro, šp. Lazaro, port. Lazaro, rus. Lazar, lit. Lozorius i druge.
U neevropskim jezicima, prisutne su transkribovane forme.

Lale

Lale je muško ime u Srbiji. Skraćenica ili nadimak za Lajčo, Lazar

Ležimir

Ležimir je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 947 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 913 stanovnika).
U naselju Ležimir živi 781 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,8 godina (41,4 kod muškaraca i 44,2 kod žena). U naselju ima 363 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,61.
Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Lepoje

Lepoje je muško ime u Srbiji. Od osnove lep.

Lepomir

Lepomir je muško ime u Srbiji. Od osnova reči lep i mir.

Leposav

Leposlav je muško ime u Srbiji. Koren imena: lepota + slav. Značenje: Lep Sloven.

Lola

Domaća narodna tvorevina.
Potiče iz persijskog u značenju “dragan, momak, đetić”. Neke od postojećih mogućih pretpostavki su: da je izvedeno od Lolija, Lolijan, Lolion, da je varijanta od Olga, Olivera i da je nastalo u španskom jeziku u značenju “čila, jaka, krepka, nepokolebljiva”.

Luka

Luka je muško ime grčkog porekla. Potiče od grčke reči „luks“ što znači „svetlost, svetleći“. Ovim imenom se često označavao žitelj Lucanije, oblasti u Italiji.

Luka (lat. Lucas – Lukanac), često muško ime koje dolazi u nizu sličnih varijanti u mnogim indoevropskim jezicima. Nastalo je kontrakcijom (stezanjem) reči Lucanus, odnosno ‘čovek iz Lukanije’ , antičke italijanske pokrajine (današnja Basilicata) koja je bila nastanjena sabelskim plemenom Lukancima (lat. Lucani). To je 43. ime u SAD-u. Ime Luka ne sme se pobrkati sa drugim rimskim imenom Lucius, odakle dolazi i ženski oblik Lucija, a koren joj je u reči lux = svetlost.

Najpoznatiji Luka je, svakako, apostol Luka, autor trećeg jevanđelja u Svetom pismu i nekoliko poslanica Novog zaveta. Bio je poznat kao lekar koji je putovao u pratnji Svetog Pavla.


Ženska imena koja počinju sa slovom L

Lana

Ime je izvedeno od naziva biljke “lan” a u prenosnom značenju znači “nežna, prefinjena”.

Lana je potok koji protiče kroz Tiranu, glavni grad Albanije. Izvor Lane je na planinama istočno od Tirane. Obala Lane je uređena tokom mandata gradonačelnika Edi Rame ali je potok i dalje izuzetno zagađen.

Lara

Lara je žensko ime, skraćenica od imena Laura.
Iz imena Laura nastali su mnogi oblici ženskih imena, među kojima je i spomenuti simplificirani oblik Lareta. premda bi to u originalu bila Larreta ili Laretta.
Značenje imena Lara moglo bi biti povezano i u latinskom izrazu lar, laris (mn.) lares, što je bilo ime kućnih rimskih bogova, zaštitnika kuće odatle i značenje imenu Lara – zaštita.

Latinka

Latinka je žensko ime u Srbiji. Značenje od reči latica.

Lela

Lela je žensko ime koje je u Srbiji izvedeno od imena Jelena, ali je u engleskom jeziku varijanta imena Leila i na svahili jeziku ima značenje „crna lepotica“, a u vezi je i sa francuskom reči „odanost“.
Popularnost: Lela je u SAD bilo popularno ime od 1900, ali ta popularnost do 1960. naglo opada.

Lena

Lena je žensko ime koje je u Srbiji i Rusiji izvedeno ime od Jelena, ali u Engleskoj, Nemačkoj i Skandinavskim zemljama izvedeno je iz imena Helena ili Magdalena, a javlja se i u drugim zemljama, Španiji na primer.
Popularnost: U SAD ovo ime je od 1900. do 2007. uvek bilo među prvih hiljadu, ali mu poslednjih godina popularnost opada. U Kanadi je u periodu od 1999. do 2004. bilo među prvih sto.

Lenka

Lenka je žensko ime koje se najčešće sreće u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. U ovim zemljama je izvedeno od imena Helena ili Magdalena, a u Srbiji od imena Jelena.
Popularnost: U Sloveniji je ovo ime 2007. bilo na 424. mestu po popularnosti.

Leonida

Srpsko, hrišćansko nasleđe.
Ime Leonid nam je došlo preko ruskog iz grčkog “Leonidas”, “leon” u značenju “lav” + “eidos” u značenju “potomak”.
Kalendarsko je ime. Leonida je ženski oblik od Leonid.

Leonora

Ime Leonora je španskog porekla. Značenje: šteta.

Lepa

Ime domaćeg podrekla.
Pridev “lepa u značenju “dopadljiva, lepog izgleda” uzet je za lično ime.
Od ovog imena izvedena su imena Lepava i Lepoje.

Lidija

Lidija je žensko biblijsko ime grčko-hebrejskog je porekla, i ima značenje: rođena od boga, rođena u Lidiji.
Ime ima značenje rođena od Boga, odnosno žena iz Lidije, pokrajine u Maloj Aziji. U korijenu je asirska reč luddi i znači ljudi.

Liza

Liza je žensko ime. Ime je izvedeno iz imena Elizabeta. Liza je relativno često ime, među prvih petsto ženskih imena u Hrvatskoj, gde danas živi preko dvesta osoba koje nose ovo ime.

Lilijana

Lilijana je žensko ime koje se javlja među slovenskim narodima, ali se pojavljuje i kao varijanta imena Lillian na engleskom govornom području. U Srbiji je izvedeno od imena Ljiljana. Postoji u katoličkom kalendaru, kao ime španske mučenice, preminule 27. jula 852. godine.
Popularnost: Ovo ime je od 1970. među prvih 1.000 imena u SAD; od 1990. među prvih 400, a od 2005. među prvih 200 po popularnosti. U Sloveniji je ovo ime na 169. mestu prema učestalosti. U južnoj Australiji je bilo među prvih 700 imena 2003. godine.

Lila

Lila je žensko ime koje se javlja u različitim jezicima i ima različita tumačenja. Postoji kao afričko ime u značenju „dobro“ i kao arapsko u značenju „noć“ i u engleskom govornom području (poreklom sa ostrva), kao varijanta hebrejskog imena Delilah (prema jednom tumačenju „siromašna“, „mala“, a prema drugom „privlačna“, „zavodljiva“), engleskog Lily ili arapskog Layla. Takođe, javlja se i u Indiji i na sanskritu znači „igra“, „zabava“. U Srbiji, ovo je izvedeno ime od imena Ljiljana.
Popularnost: Ovo ime je bilo među prvih 1.000 u SAD od 1880. do 1960. kada mu popularnost opada, ali ponovo raste od 1998. do 2007. U Kanadi je 2004. godine ovo ime bilo među prvih devedeset, u Britanskoj Kolumbiji je iste godine bilo na 609. mestu, a u južnoj Australiji je najveću popularnost imalo 2005. i 2007. kada je bilo na 170, odnosno 176. mestu.

Lola

Domaća narodna tvorevina.
Potiče iz persijskog u značenju “dragan, momak, đetić”. Neke od postojećih mogućih pretpostavki su: da je izvedeno od Lolija, Lolijan, Lolion, da je varijanta od Olga, Olivera i da je nastalo u španskom jeziku u značenju “čila, jaka, krepka, nepokolebljiva”.

Luna

Luna je žensko ime latinskog porekla. Značenje imena na je mesec (mesec na nebu).

Lucija

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svetlo, sjaj, jasnoća, u daljnem smislu: oko, život. Stoga ime Lucija u prevodu znači i Svetlana, i Jasna.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.