Site icon Zabaviste KIDS

Stvari koje niste znali o životinjama Srbije

10. Prepelica


Plašljiva ptičica koja naraste do 20 centimetara je aktivna samo noću. Vrlo je plašljiva i ne baš pametna. Ako primeti da je neko prati, glupava prepelica sakrije glavu, misleći da je onda ne vide. Inače, prepelica je zapravo – vrsta kokoške. To je najmanja koka, i jedina kokoška selica.

9. Komarac


Mužjaci su dobričine i hrane se sokovima biljaka. Njihove drage i nisu neke domaćice i kuvarice, a nisu baš ni ljupke. One umesto usta imaju pipak sa pet bodlji, kojima bodu kožu i sisaju krv. Kao da im to nije dovoljno, ove proklete krvopije dok jedu izbacuju pljuvačku koja sprečava zgrušavanje krvi, pa nam zato mesto uboda pocrveni, otekne i svrbi nas.

8. Veverica


Spretna i pametna veverica je odličan arhitekta. Gnezdo u rupi drveta ume da napravi tako da unutra ne može da upada kiša, ostavi jednu rupu za bekstvo, a često napravi i vrata – poklopac, pa nepozvani gost ne ume da izađe dok se nemilosrdna i više nimalo slatka veverica ne vrati i – ubije ga. Dugačak rep ume da raširi bočno, pa joj pri izvođenju velikih skokova služi kao kormilo i padobran. Zato deluje kao da ume da leti.

7. Roda


Osim što donosi decu, rodu karakteriše još jedna porodična osobina. One su među najvernijim pticama. Ceo život provedu u parovima. Istraživači su zabeležili da je jedna ženka 11 godina čekala mužjaka koji je uginuo, i za to vreme je oterala sve druge koji su pokušavali da joj se približe.

6. Zec


Ne kaže se džabe …… kao zečevi. Krajem 1859. godine, u Australiju su doneta 24 zeca i puštena u prirodu. Posle šest godina, njihov broj se procenjivao na više od dva miliona. Zahvaljujući dugim ušima odlično čuju, ali je manje poznato da plašljive oprezne zekonje spavaju – otvorenih očiju! Bukvalno, kapci su im previše kratki da bi mogli da ih zatvore.

5. Hrčak


Velika štetočina koja se rani žitaricama. Ono što ne pojede prenosi u kesicama sa obe strane vrata do svoje jazbine. Kada pripremi obilne zalihe, spava zimski san. Samo u jednoj podzemnoj jazbini, hrčak može da prikupi i do stotinu kilograma ukradenog žita!

4. Svinja


Veoma su korisne životinje, ljudi ih gaje od kamenog doba. Ipak, veoma su neprijatne i ružno vaspitane. Žive u blatu, uživajući u tome. Materinski instinkt im nije baš najrazvijeniji, krmače su u stanju da pojedu poneko od svojih prasića, kada im dosadi. Neverovatno su bučne i kada skviče proizvode zvuk glasniji od mlaznog aviona pri uzletanju.

3. Som


Kažu da je som među ribama kao svinja među domaćim životinjama. To je zato što se som, kada mu je hladno, zavuče u mulj i tu prezimi. U mulju im se nalaze i gnezda, u koja ženke polažu milione jaja, koje mužjak zatim čuva. Ipak, plemenitiji od svinja, somovi svoje mlade stavljaju u usta, ali ne kako bi ih progutali nego da ih zaštite od opasnosti.

2. Krava


Velikoj i tromoj kravi je dnevno potrebno 10 do 12 kilograma hrane. Možete je naterati da se popne uz stepenice, ali ne i da niz njih siđe. Bikovi zapravo ne razlikuju boje, u koridi ga ne razdražuje crvena marama, već to što toreador stalno mrda sa njom.

1. Bubašvabe


Vrlo odvratne, štetne i nažalost izuzetno izdržljive bubetine. Kada ostane bez glave, bubašvaba je u stanju da živi još 15 dana. Mogla bi i duže, samo joj je problem što bez glave nije smislila kako da jede, tako da na kraju umire od gladi. Naravoučenije: smrskajte gada do kraja, otkidanje glave ne pomaže.

Exit mobile version