Posted on Category:Roditeljstvo

Najpopularnija ženska imena u Srbiji

10. Katarina

katarina
Jedno od naših imena grčkog porekla, a u originalu glasi Aikaterine. Poreklo mu se tumači na više načina. Zanimljivo je da postoji čak i mišljenje da je nastalo od reči tortura, pa bi Katarina značilo mučiteljka, a može se povezati i sa Hekatom, grčkom paganskom boginjom sveta mrtvih. Ipak, najverovatnije je da je Katarina nastalo od: „uvek čista“, pri čemu se misli na čistoću emocija (moguće je da vodi poreklo od reči katarza, pročišćenje). Katarina je zato čista, iskrena i neposredna. Ovako se zove jedna od najpoznatijih muzičkih grupa naših prostora – EKV. Katarina se javlja i u oblicima: Ekatarina, Jekaterina, Katica, Kata, Kaća, Kaja…

9. Sara

sara
Biblijsko ime, jevrejskog porekla, a u izvornom obliku glasi Saraj. Ovo kratko i jednostavno ime označavalo je ženu koja, pak, nije bila nimalo prosta, već vrlo visokog ranga. Sara se prevodi kao kneginja, princeza, vladarka, boginja ili njena visoka svetost. Biblijska ličnost Sara je bila Avramova žena i Isakova majka, spominje se u Bibliji i u Kuranu, i smatra se pramajkom Jevreja. Veruje se da je bila veoma lepa, i njen lik je vrlo čest motiv kod raznih umetnika. Efektno i zvučno ime Sara je kod nas odavno prisutno, a tek u novije vreme postaje i rasprostranjeno.

8. Dunja

dunja
Ime koje u poslednje vreme stiče vrtoglavu popularnost, najviše u urbanim sredinama (posebno u Beogradu i u Novom Sadu), što je paradoksalno s obzirom na to da je u pitanju ime voćke. Sama biljka, čiji je naziv drveta i ploda uzet za lično ime Dunja, potiče iz Persije. U grčkoj mitologiji, voće dunja je simbolizovalo ljubav i sreću, a ime Dunja je prevod grčkog imena Kidonija. Danas su zaboravljena veoma lekovita svojstva ovog voća, i ono je skoro potpuno izbačeno iz upotrebe, ali je dunja ostala poznata po svom mirisu. Naše prabake su je stavljale u ormar kako bi mirisala cele zime, što je i Čola ovekovečio u stihovima jedne od svojih najpoznatijih pesama. Devojčice se ovako nazivaju ne bi li bile lepe i mirisne kao dunje. Na veliku zastupljenost nežnog imena Dunja utiče i to što ono može biti i hrišćansko i muslimansko.

7. Teodora

teodora
Ovo ime dolazi iz grčkog i znači Božji dar. U narodnoj tradiciji, simbolično se davalo detetu koje su roditelji dugo i željno očekivali, pa im ga je Bog napokon dao. Iako je tako nekada Teodora obično bila ćerka roditelja koji su je dobili u poznim godinama, danas je to značenje zaboravljeno. Ime je postalo poznato po vizantijskoj carici Teodori. Ona je bila žena cara Justinijana I, a pre nego što je postala carica bila je igračica u cirkusu, čuvena po lepoti. Kod Srba je prva zapamćena Teodora bila majka cara Dušana. Ovo zvučno ime se kod nas ipak popularizuje tek u novije vreme, pod uticajem zapadnih jezika i kulture. Muška verzija je Teodor, a srodna su mu imena Doroteja, Dora i Dorina.

6. Jelena

jelena
Najpoznatija Jelena je svakako ona iz legende o Ilijadi, Zevsova ćerka i najlepša žena na svetu, zbog čije je otmice počeo dugi i krvavi Trojanski rat između Evrope i Azije. Smatra se da grčko ime Helena (po kom je nastalo naše Jelena) vodi poreklo od reči Sunce, i može se prevesti kao „sjajna, blistava“. Hrišćanska svetiteljka Jelena, za koju se veruje da je zaustavila progon hrišćana, bila je majka cara Konstantina i sa svojim sinom deli praznik koji pravoslavci slave 3. juna. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovo je bilo ubedljivo najčešće ime u celoj Srbiji osamdesetih godina, da bi ga devedesetih sa trona postepeno zbacila Milica. Danas su ipak nešto češće kraće verzije ovog blistavog imena: Ela, Elena, Lela, Lenka, a među najlepšima je Lena.

5. Marija

marija
Marija je ime koje je u Bibliji nosila Isusova majka (izvorno na jevrejskom glasi Mirjam). Sasvim logično, veoma je zastupljeno među hrišćanskim narodima već dva milenijuma. Verovatno baš zbog toga postoji rekordan broj objašnjenja o njegovom poreklu i značenju, više od šezdeset. Neki kažu da je nastalo od reči gospođa ili uzvišena, drugi da znači: suza, gorčina, treći: „ona koja je prkosna i uporna“, četvrti da je Marija „ona koju Bog ljubi“, a peti da je nastalo od reči „koplje“ (?). Svakako, mnoge Marije su prostrelile muška srca – otkucajte samo Mari(j)a na sajtu YouTube i pogledajte koliko im je pesama posvećeno! Za dve hiljade godina postojanja, javile su i se mnoge verzije ovog imena: Maja, Mara, Marica, Marijela, Marinela; nekad se kombinuje sa drugim imenima, pa dobijamo na primer Marijana i Anamarija, a u poslednje vreme su česte kratke verzije imena Marija: Mia, Ri(ј)a, Mina, Maša.

4. Ana

ana
Da li vam je poznata biblijska priča o Joakimu i Ani? To su bili Hristovi roditelji. Ovo ime Bogorodice Marije je od davnina zastupljeno među hrišćanskim narodima, a potiče od starohebrejskog Hana, što znači milost, zahvalnost i – ljupkost. Sudeći po njenom imenu, jedna Ana je plemenita, milosrdna, blagodarna, graciozna, a u grčkoj i latinskoj verziji, Ana „će se roditi ponovo“. Izgleda da su Ane i velike zavodnice, jer je čak 5 tropskih oluja nazvano po njima. Iz ovog imena su izvedena: Anita, Aneta, Anica, Anka, Anika, Ankica, Anja… A kažu čak i ime Eta.

3. Jovana i Ivana

ivana
U pitanju su ženski oblici muških imena Jovan i Ivan, a to su slovenske varijante starog jevrejskog imena Jehohanan, što znači: „Bog je milosrdan“. Zahvaljujući Bibliji, ime se u mnogim varijacijama širi kroz razne jezike, pa tako preko grčkog ili latinskog dolazi i do nas. Preostalo je još samo da dodamo nastavak –a za ženski rod, i dugačak put od jevrejskog Jehohanan do imena jedne Jovane ili Ivane je gotov. Posle svega toga, možete i da ih skratite na Ika, Ica, Joca, Jole… U poslednje vreme, kod nas su ponovo popularne i kratke, elegantne varijante ovih imena: Jana i Iva.

2. Anđela

andjela
Srbi neretko svoje ćerke nazivaju po anđelima. Možda se pomalo nadaju da će devojčice koje se tako zovu biti dobre i poslušne, ili smatraju da su lepe kao ta božja stvorenja. Koji god razlog bio, Anđela je internacionalno ime starogrčkog porekla koje označava božjeg glasnika, a u slovenskoj verziji glasi Anđelija, pa Anđelka, i najmodernijom verzijom se smatra Anđela. Ime je deminutiv, odnosno znači mali anđeo. Veruje se da se u Srbiji pojavilo u 19. veku, kada i prezime “Anđelković”. Slična su mu još i imena: Angela, Angelina, Anđa, Anđelija, Anđelika…

1. Milica

milica
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, već dve decenije se u Srbiji najviše rađaju Milice. Ovo lepo ime nije zastupljeno samo poslednjih dvadesetak godina, ono je često još otkad ga je proslavila carica Milica, supruga cara tj. kneza Lazara. Milica je jedno od naših najstarijih imena, a mnogi zaboravljaju da dozivanje nekoga Milicom zapravo predstavlja tepanje toj osobi: ime je nastalo od slovenskog korena mil(a)- i deminutivnog nastavka. Od Milice su izvedene i: Mia, Milana, Milijana, Miluna, Milja, Miljana i Minja, a najčešći nadimak je naravno Mica. Imaju li sve Milice duge trepavice? 🙂

8 thoughts on “Najpopularnija ženska imena u Srbiji

  Imali smo pet Jelena samo u našem odeljenju… Sreća pa su danas roditelji ipak malo originalniji.

  Svasta, pa ja ne znam nijednu Teodoru.

  Do nedavno su bile samo neke voćkice (Višnja, Dunja…), a od skoro ipak po mom mišljenju dominiraju “mazna” imena (Janja, Manja, Njaja, Minja, Mina…)… 🙂

  Dunja je najlepše ime 🙂

  Ja svih poznajem

  Meni su najdraza i najomiljenija imena su Nevena, Anabela i Masa

   Ja vas samo pozdravljam i ovo mi se Svidja

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.