Posted on Category:Putovanja

10 Najboljih destinacija za letovanje (kad si iz Srbije)

10. Bugarska

nessebar-bulgaria
Super odredište za mlade kojima je na moru najmanje bitno – more. Pošto ga oni ni nemaju. Imaju jedno veliko slano jezero koje nazivaju Crnim morem. Nemaju baš ni neke palme, ni zlatne plaže (iako imaju mesto koje se zove Zlatni pjasci), ni tirkiznu vodu. Ali imaju relativno jeftine smeštaje, jeftine klubove i jeftin špiritus sa ukusom (tj. natpisom) tekile. Noćni život Sunčevog brega se može porediti sa najluđim destinacijama u Evropi. Megalomanski klubovi i srpske večeri koje traju do duboko u noć su glavni aduti bugarskog primorja. Udaljenost je slična ostalim najbližim destinacijama, 11-12 sati puta vam ne gine. Imaju i izuzetno mnogo žena koje se sunčaju u toplesu i tanga kupaćima. Uživajte u Bugarskoj!

9. Turska

turska
Turska bi definitivno bila u vrhu ove liste da smo tekst pisali 2012. godine, ali, kako nismo, zauzima skromno deveto mesto. Islamizacija države, građanski rat koji svi prećutkuju, sukob sa Sirijom i pokušaj državnog udara su nimalo dobra reklama. I pored svega, naši turisti uglavnom ne otkazuju svoje aranžmane, što je i najbolji dokaz da je tursko primorje zaista lepo. Birajte gde ćete, pogrešiti ne možete. Preporučujemo vam da putujte avionom do Antalije, pa pravac Alanja. Njene plaže i tirkizno more vas neće ostaviti ravnodušnima. Gradić kao gradić, ranije veoma popularan kod Rusa i Britanaca, nudi obilje istorije, ali i buran noćni život. Postoje i jeftinije varijante: odlaskom autobusom gde put traje 30-ak sati do Bodruma, ali to je više mučenje nego odmor. Tursko primorje jeste prelepo. Gradovi su im živopisni, poznavanje saobraćajnih propisa katastrofalno, ali da nije već pomenutih neprilika u toj zemlji, ovo bi bila idealna inspiracija za aktivan odmor.
Za put u Tursku imamo samo dva saveta. Prvi: Sačekajte da se situacija tamo malo smiri, neće Kleopatrina plaža nigde pobeći. Drugi: Ponesite malo ekstra keša i rano ujutru pazarite sebi jednu kožnu jaknu. Onakvu kakva se kupuje jednom u životu, i to u Turskoj! 🙂

8. Hrvatska

summer-croatia
Nekada su sva velika preduzeća iz Srbije imala letovališta za svoje radnike na ovom primorju. Verujte nam, znali su oni dobro zašto baš tu. Danas su mišljenja Srba o letovanju u Hrvatskoj dosta podeljena. Dok neki tamo idu godinama bez ustezanja, govoreći da je hrvatsko primorje nezamenjivo i prelepo, drugi su imali loša iskustva, ili ih je neko njima blizak imao i prosto ne žele da rizikuju, a trećima prosto ne pada na pamet da bez čina i oklopnog vozila uopšte priđu Hrvatskoj, bez dalje rasprave. Ukoliko vas nacionalizam i politika prosto ne zanimaju, možda reda radi nećete ići autom sa srpskim tablicama i možete da se lepo provedete. Preporučuje se da budete pažljivi pri izboru mesta, kažu da Istra i ostva nisu problematična za nas, ali da treba izbegavati Split, Zadar i okolinu. Probajte da posetite Dubrovnik, zaista jedinstven grad, u kome je stvarana naša književnost u doba humanizma i renesanse. Svakako su plaže svuda prelepe, možete da birate pesak, šljunak ili kamenje; mediteranska kuhinja je preukusna, vina su izvrsna, a prirodu zaista vredi videti. Moramo pohvaliti naše susede i za ulaganja u putnu infrastrukturu, te se do primorja stiže auto-putem visokog kvaliteta. Samo, molimo vas, ako idete svojim kolima vodite računa o dozvoljenoj brzini. Nema smisla da se brukamo!

7. Crna Gora

crnagora
Crna Gora ima primorje koje Srbi još doživljavaju kao „svoje”. Savršen spoj mirisa soli i četinarske šume. Planinski krševi se strmoglavo spuštaju u jedno od najlepših mora na svetu. Iako Crnogorce prati priča da su lenji i neljubazni domaćini i da puštaju kanalizaciju na plaže, to je više izuzetak nego pravilo. Želite li da obiđete pravi primorski stari grad, idite u Budvu na tvrđavu ili u uske uličice Kotora. Ako žudite za doživljajem autentičnog morskog gradića, posetite Petrovac. Ukoliko više volite kampovanje, tu su Buljarica i Žanjice. Malo alternativniji tip letovanja je na Adi Bojani. Za fensi izlaske i mesto da pokažete svoj novi kupaći, idite u Budvu. Planirate li da vidite pola Beograda, i ako vam ne smeta da stalno idete uzbrdo (nizbrdo nikome ne smeta) tu je Herceg Novi. Ako želite da odsednete u pravom gradu razvijene infrastrukture, koji funkcioniše i zimi, to je Bar. Ukoliko vas veliki talasi i pučina nešto baš ne privlače, ali želite obilje istorije i lepo, mirno more, idite u Boku Kotorsku. Možete se okupati i na Kraljičinoj plaži pored Čanja, gde se kupala kraljica, a ne zaboravite ni čaroban Sveti Stefan, čiju kockarnicu je obišao čak i Silvester Stalone. Kad je bilo dobro jednoj kraljici i jednom Silvesteru Staloneu, ko smo mi da se nećkamo?

6. Tunis

tunis
Impozantne ruševine Kartagine su sasvim lep dodatni razlog za odlazak u Tunis. Primarni razlog bi svakako bile lepe plaže u sred plodne zemlje okružene Saharom. U centru glavnog grada Tunisa se, osim istorijske orijentalne arhitekture koju zaista vredi videti lično, nalazi i jezero Medina. Razvijenog turizma, Tunis obiluje uređenim plažama i raznovrsnim sadržajima primamljivim posetiocima iz inostranstva. Kada odete tamo, najbolji suvenir koji ćete doneti kući je flaša pravog, kvalitetnog maslinovog ulja (ne za sunčanje već za jelo), i iskoristite priliku da jašete kamilu… Ne brinite, ne trucka se mnogo, a i lepo su vaspitane i neće vas pljunuti kao one domaće iz Beogradskog zoo-vrta 🙂 Savetujemo vam neki od hotela u Monastiru ili Susu, i ništa ispod četiri zvezdice. Naravno, moramo reći da se posle Arapskog proleća, bezbednosna situacija i u Tunisu dosta promenila tako da…..

5. Ohrid

ohrid
Srdačni Makedonci, prijateljska atmosfera, divna priroda, crkve, izdašna i pristupačna klopa i piće po restoranima, dobri noćni izlasci i konačno, Ohridsko jezero, koje se razlikuje od mora samo po tome što je… pa, jezero. Ipak, na njemu se nalazi mnogo lepih i uređenih plaža. Jedino što na plažama nedostaje su tuševi, pošto je jezerska voda toliko čista da vam prosto ni ne treba tuširanje kada izađete iz nje. Osim plaže ispod starog grada, do koje se stiže nedavno napravljenim mostićem uz stene, nikako nemojte propustiti Gradište i Lagadin, do kojih možete stići i gradskim prevozom. Plivajte i ronite zajedno sa ribicama u izuzetno bistroj i čistoj vodi, iznajmite pedalinu ili kajak, plovite brodom do Svetog Nauma… Ako vam ne smeta da se penjete uzbrdo kada se vraćate umorni sa plaže, možete odsesti u prelepom starom gradu. Na njegovom vrhu se nalazi Samuilova tvrđava – vredna je petranja, sa nje se pruža fenomenalan pogled na Ohrid. Ako vam obilazak tvrđave ne zadovolji žudnju za istorijom, posetite i Muzej na vodi, skup sojenica na mestu gde je postojalo praistorijsko naselje. Zatim, da li ste znali da se na Ohridu nalazi 365 crkava? Čak i ako vas baš ništa od navedenog ne zanima, na Ohridu ćete se dobro provesti. Za mlade je pun pogodak odlazak u sezoni, koja tamo traje od 15. jula do 15. avgusta. Tada je sve puno, tada su najbolje žurke i tada se najviše zaljubljuje. Ukoliko više volite mirniji odmor, idite pre ili posle ovih datuma. Svakako, ne propustite da posetite Ohrid bar jednom, pa makar i zimi, kada možete da plovite brodom dok pada sneg. Budite sigurni da ako jednom odete na Ohrid, vraćaćete se godinama i svaki put će biti drugačiji i još lepši.

4. Egipat

egipat
Otkud ideja da se na more ide čak u Egipat? Pa, možda i nije toliko daleko. A i zašto da ne, kad su tamo usred pustinje napravljeni fenomenalni resorti u kojima postoje čak i botaničke bašte. Odvojite novac i uplatite u agenciji all inclusive letovanje, sedite u avion i ne razmišljajte više ni o čemu dok se ne vratite nazad. Luksuzni smeštaj, piće pored bazena, dečko koji vam donosi voće i koktele dok leškarite na plaži… Iz kompleksa uopšte ne morate ni da izađete, ali ako želite, opet ima mnogo toga da se vidi i obiđe. Hm, piramide, na primer. Na izletima ćete imati policijsku pratnju, koja će vam dobro doći kada vas, ili već vašu ženu ili ćerku, neko bude želeo da otkupi za 50 kamila. Valjalo bi možda povesti taštu, pa je prodati i za mnogo manje… Sve u svemu, ako odete na letovanje u Egipat, obavezno idite na ronjenje, pošto su tamo ribice šarene kao one iz naših akvarijuma. Jedino na šta treba pripaziti su hrana i voda za piće, pošto razmaženim evropskim stomacima može da smeta njihova česmovača. Mada ni to nije ništa što malo alkohola ne može dovesti u red.

3. Grčka

grčka
Kada pogledate kartu, zaključićete da je skoro cela ova zemlja jedno veliko letovalište. Nezahvalno je pričati o ponudi Grčke, jer ona nudi toliko različitih stvari da nam ni 10 tekstova sa po 10 stavki ne bi bilo dovoljno. Međutim, mi moramo da iznesemo nekoliko osnovnih napomena. U mestima na kontinentalnom delu su po pravilu niže cene nego na ostrvima. Ipak, većina ostrva nudi lepše plaže, sa onim upravo savršenim, tirkiznim morem. Mnogo naših agencija ima skoro apsurdno jefitne aranžmane za Paraliju, i ona bi bila neki ekvivalent… Sutomoru, recimo. Ali ako želite da osetite pravi grčki duh, ipak idite malo dalje. A idealno bi bilo da potpuno zaboravite na naše agencije, odete sami na neko ostrvo za koje prvi put čujete… i ostanete tamo bar nekoliko meseci 🙂 Koje god mesto izaberete, potrudite se da obiđete i što više okolnih plaža, pošto je na svakoj osećaj drugačiji. Nemate li auto, iznajmite makar motor ili skuter. Budite bez brige: putevi nisu najbolji ali su sasvim pristojni, a Grci imaju kulturu vožnje i uvek će vas na putu obilaziti u širokom krugu. Konačno, kada idete u Grčku, ne zaboravite opremu za ronjenje, pun džep para i ne guglajte previše fotografije plaža pre polaska. Uživo su potpuno drugačije, i mnogo lepše.

2. Sejšeli, Maldivi, Bali i slično

maldivi
Kažu da je tamo baš lepo 🙂

1. Srbija

srbija22
Naravno da je na prvom mestu Srbija. Zabavište sa dobrim razlogom promoviše domaći turizam. Naša zemlja je bogata prelepom prirodom i predelima za koje poražavajuće malo ljudi zna. Bilo da želite da kampujete ili odsednete u nekom luksuznom spa odmaralištu, sve to možete naći i bez pasoša. Okupajte se na nekom od jezera, reka, odote ma rafting, posetite vodopade, planinarite i osvajajte vrhove ili se makar prošetajte ravnicama, obiđite i poneki festival… Zaboravite na politiku i okrenite se prirodi. Ako već niste, zaljubićete se u Srbiju i zavoleti letnje odmore koje provodite istražujući je ili vraćajući se na svoja omiljena mesta. Mi smo napravili uži izbor, a vi birajte gde ćete.
10 Najlepših mesta za posetiti u Srbiji
Manje poznata dešavanja u Srbiji za posetiti
Kuda na izlet?
10 jezera Srbije koje treba posetiti

1 thought on “10 Najboljih destinacija za letovanje (kad si iz Srbije)

    […] još uvek ne znate kuda na letovanje evo liste idealnih mesta: 10 idealnih destinacija za letovanje Za one sa nešto skromnijim budžetom i sve koji nemaju pasoš: 10 jezera u Srbiji koje treba […]

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.