Posted on Category:Svakodnevica

10 stvari potrebnih za igranje Pokemon Go-a

10. Šta je Pokemon Go?

Pokemon-Go-poster
Pokemon Go je toliko popularna i zarazna igra da trenutno ima preko 15 miliona korisnika. Pokemon Go koristi “proširenu stvarnost” i Gugl mape, a nastala je u saradnji Nintendove Pokemon Company i Guglove nekadašnje kompanije Niantic. Igra vas vodi u istraživanje vaše okoline po kojoj su rasuti pokemoni (likovi iz ne tako davno popularnog animiranog filma za decu), a cilj je skupiti ih sve. Ako vam nije jasno kako ćete ih skupljati, čitajte dalje.

9. Kako se počinje?

pokemon-go-i4
Za igranje vam je potreban Gugl nalog. Nakon što aktivirate Pokemon Go, upoznaćete se sa svojim avatarom tj. trenerom koji će vam dati osnovne ‘alate’: pokeloptice, kojima hvatate divlje pokemone, i pokedex, svojevrsni skener za pokemone koji vam pokazuje njihove karakteristike i koje ste pokemone sreli i uhvatili.

8. Šta su pokestopovi i čemu uopšte služe?

pokemon-go-5
U toku potrage za pokemonima koje želite da uhvatite nailazićete na pokestopove. To su stanice koje vam nude pomoć u potrazi i hvatanju pokemona, u vidu loptica ili malina (koje služe kao mamac za hvatanje dotičnih stvorenja). Dobra stvar kod ovih stanica je u tome što su to obnovljivi resursi, i svakih 10 minuta ih možete ponovo koristiti.

7. Vrste pokemona

pokemon-go-gym
Postoji mnogo vrsta pokemona: vilinski, vodeni, travnati, vodeni, kameni… Određene vrste se mogu naći u odgovarajućim staništima. Tako ćete pored reke naći vodene, u parku travnate… Neke vrste pokemona se javljaju samo u određeno doba dana, te ćete tako vilinske najčešće sretati uveče ili noću.

6. Kako uhvatiti pokemona?

pokemon-go-3
Cilj igre je, naravno, uhvatiti pokemona. Pokemoni se najčešće okupljaju oko poznatijih mesta u gradu, te ih tako u Beogradu možete loviti po Kalemegdanu – samo se pazite, nije jurcanje po tvrđavi uvek bezbedno. Na početku igre pojaviće vam se tri početna pokemona. Odaberite jednog klasičnim bacanjem loptice. Bitno je da pri bacanju loptice pazite na metu – što je zelena meta manja, to je hvatanje pokemona uspešnije. Na mesta okupljanja možete postaviti i lure koje privlače ova stvorenja u većem broju, i tako ih hvatati u zamku. E sad dolazimo do zanimljivog dela za proizvođača ove igrice. Lure se kupuju pravim novcem. Pored lure postoji i incense, to je miris koji privlači Pokemone, ali za razliku od lure miris deluje samo na vas, ne odnosi se na druge igrače. Maline, koje smo ranije spomenuli, služe za pripitomljavanje pokemona, koji su po prirodi divlji i neće vam tek tako uskočiti u lopticu.

5. Kako do svih pomagala?

pokemon-8
Pa sve ove predmete, loptice, mirise, maline i sl. možete pokupiti na pokestopovima, osvojiti ih, ili ih kupiti pravim novcem (ako želite lure).

4. Šta su jaja i inkubator?

pokemon-go6
Ako baš imate sreće, tokom svoje potrage na nekom od pokestopova ćete dobiti jaje. Kada pređete peti nivo jaja možete inkubirati i iz njih će se izleći pokemon. Koji će se pokemon roditi zavisi od vaše aktivnosti tj. vašeg hodanja tokom perioda inkubacije, što ste aktivniji novorođeni pokemon će biti jači.

3. Kako poboljšati pokemone?

pokemon-1
Svaki pokemon ima svoj napredniji oblik. Kad uhvatite pokemona dobićete i candy, odnosno slatkiš, i stardust, tj. zvezdanu prašinu, pomoću kojih ga možete poboljšati. Što ste na višem nivou, to je pokemon jači. Ovo je izuzetno bitno, jer jači pokemon ima veći Combat Power (CP) odnosno veću snagu i potrebu za borbom protiv drugih trenera u dvoranama. Kad dostignete nivo 8, svoje pokemone možete „evoluirati“, odnosno pretvoriti u jaču verziju njih samih.

2. Kako poboljšati sebe kao trenera?

pokemon7
Naravno da i vi kao trener i hvatač pokemona vremenom skupljate iskustvo i postajete bolji. Kvalitet u ovoj igri je povezan sa vašom aktivnošću i brojem uhvaćenih pokemona, čime stičete poene iskustva koji su vam neophodni za hvatanje jačih pokemona. Što ste viši nivo kao trener, lakše ćete hvatati ređe i kvalitetnije pokemone, a i pokloni koje dobijate na pokestanicama će biti bolji.

1. Da li je to sve?

pokemon-2
Naravno da nije. Ali ovo je dovoljno za početak, ostalo ćete shvatiti kroz samu igru. Potrebno vam je još samo malo opreza, jer je ova igra bukvalno zaludela široke narodne mase širom sveta, pa ljudi kao muve bez glave jurcaju gradom, ne obraćajući pažnju na svet oko sebe, te su nezgode sve češće. Srećno!

1 thought on “10 stvari potrebnih za igranje Pokemon Go-a

    […] još ne znate kako igra funkcioniše, sva pravila i trikove, Zabavište ih je opisalo ovde! […]

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.