Posted on Category:Putovanja

10 zanimljivosti o Kubi

10. Nema koka-kole

kuba_1
Kuba je, uz Severnu Koreju, jedna od dve države u kojima ne možete kupiti koka-kolu. Kada se pogleda uticaj ovog brenda na svet uopšte, ovakav presedan nije ni malo lako bilo izvesti.

9. Najpismenija nacija

kuba2
Kuba je država s najvišim procentom pismenosti. U Kubi je pismeno 99,8% stanovništva. Na tome mogu da zahvale tekovini revolucije koja garantuje besplatno školovanje a samo zanimanje učitelja i prosvetnog radnika, postavlja na visoko mesto društvene lestvice. Nešto poput situacije koja se mogla sresti u posleratnoj SFRJ.

8. Službena vozila u službi naroda

palmadragan
Ukoliko se nalazite na Kubi i stopirate, bilo koji državni službeni automobil dužan je da stane i poveze vas. Nešto slično i Dragan Marković Palma radi u Jagodini. Barem nam on tako kaže.

7. Mali Fidel

fidel-castro-united-nations-1960
Prema zvaničnim informacijama, kada je imao 12 godina, Fidel Kastro je napisao pismo tadašnjem američkom predsedniku Ruzveltu, u kojem ga je molio da mu pošalje novčanicu od 10 dolara “jer 10 dolara nikada nije video”. Moguće da je ovo samo još jednda priča izmišljena radi veličanja lika i dela Fidela ali je svejedno zanimljiva.

6. Ne vole Monopol

kuba-zivot
Pre nego što je uspostavio embargo na kubanske proizvode, američki predsednik Džon Kenedi je kupio 1200 kubanskih cigareta. Sa druge strane, nedugo po dolasku na vlast, Fidel je naredio da se unište svi primerci društvene igre Monopol. Biće da je više voleo Riziko.

5. (Ne) Srećni Kastro

fidel_i_kuba
CIA je planirala da ubije Castra, to nije nikakva tajna, ali valja spomenuti da je inače na Fidela Kastra pokušano ukupno 637 atentata. Možda zato što je rođen na petak 13. Još o ovom maleroznom datumu pročitajte Petak 13.

4. Pekar, lekar, apotekar

kuba_ulica
Lekar je jedno od najčešćih zanimanja na Kubi. Profesija je veoma cenjena, ali kako ih u državi ima previše, često ih šalju širom sveta da bi pomogli tamo gde je potrebno. Ako niste lekar ili sportista, jedini način da otputujete jeste da ste najstariji član porodice, i to pod uslovom da vam neko iz inostranstva kupi kartu.

3. Gde je Gvantanamo

gvantanamo
Na području Kube se, verovali ili ne, nalazi pomorska vojna baza SAD. To je baza Gvantanamo koja je podignuta na jugoistočnom delu ostrva, još davne 1898. godine. Za nju Amerikanci plaćaju oko 4.084 dolara mesečno, ali Kuba još nije naplatila ni jedan jedini ček od tog neobičnog iznajmljivanja, jer tvrde da ugovor po kojem je baza podignuta nije važeći.

2. Po dolaru se turista raspoznaje

revolucija
Kubanska valuta je kubanski peso, ali se od 1993. godine koristi američki dolar kao – legalno sredstvo plaćanja?! Radi se o tome da na samoj Kubi imate dve vrste prodavnica. Jednu za žitelje, a drugu za turiste. Ove za turiste su daleko bolje snabdevene i plaćanje se vrši u dolarima, dok Kubanci kupuju za svoju nacionalnu valutu u prodavnicama sa ne tako velikim asortimanom robe. To je jedan od razloga što je posao u turizmu veoma cenjen. Pruža vam mogućnost da dođete do izuzetno cenjenog gospodina Dolara.

1. Najlepše plaže

kuba_naslov
Varadero plaže se smatraju jednim od najlepših mesta u svetu. Oni srećniji nam ne moraju verovati na reč, a svi ostali neka gledaju slike i maštaju. Unesko je 1992. godine proglasio Varadero plaže najsavršenijom netaknutom prirodom na svetu.

I naravno nikada zaboravljeni CHE !!! Comadante!

4 thoughts on “10 zanimljivosti o Kubi

  Saveti za put na Kubu

  U centru price je svakako Havana, Varadero nikako, nama je odlicno bilo i po 3 dana u Trinidadu i 3 dana Cayo Coco.

  Sa cime smo imali problema:

  • vlaga svugde i uvek, vlazna garderoba
  • kisa …pise da je maj kisovit prosecno 8 dana cem vam padati kisa
  • sve je sporo i svi su spori – sat vremena menjas pare u banci, na aerodromu osedis…strpljenjaaaa
  • zaskakivanje sa svih strana i stalna pitanja ko si odakle i da li hoces ovo ili ono – zato ljudi vole da budu u rezervatima ili manjim mestima
  • prevoz – oko 500-600 jura sam dao na sve gradske i medjugradske taxi prevoze. Koristili smo i bus medujgradski : http://www.viazul.com/ ali…moras dan pre da kupis karte…pa sat vremena ranije da dodjes…pa placas taxi i za to jer je stanica daleko…busevi su podosljivi i nisu skupi
  • lokalna hrana je generalno jako losa i svi preporucuju da se ne jede na sumnjivim i jeftinim mestima gde jedu kubanci po obicnim restoranima hrana je prosecna
  • u casa particular za dodatnih 5 jura dobijete dorucak koji je uvek isti – tost, jaja mazalice i tona soka od torpskog voca u kome cete se jebeno daviti 🙂
  • gomila trash turista uglavnom iz Kanade koji se seljacki bahate
  • moras da znas spanski jer svi hasluju i sve je na dogovor i cenkanje
  • u raspaloj staroj havani nemate krstenu prodavnicu da kupite osnovne stvari koje bi kupili na bilo kojoj trafici kod nas – zapravo sve postoji da se kupi ali na crno/sivo u boljem delu grada ili u rezervatima
  • internet samo po hotelima i sl
  • mobilna telefonija je masovno proradila ne bi trebalo da imate problema sa regularnim koriscenjem tel
  • ponegde su radili bankomati mi smo nosili kes
  • nikada sa sobom ne nosis skup mobilni ili vise para nego sto ti treba. Da se razumemo bezbednost je skoro savrsena niko vas pipnuti na Kubi nece ni u najraspalijem getu ni u sred provincije koja lici na Afriku, ali sitne kradje po plazama i javnim mestima se naivnima dogadjaju

  Ono sto je meni najbolje u havani je sledece: Havana Vieja, Centro – tu samo da se setate i desice vam se 1000 stvari i videce gomilu stvari. Malecon je nesto neverovatno, setajte malekonom, gledajte kola, i talase kako udaraju, imate restorancice sa strane, nema nista lepse popiti pivce ili mojito uz njihove cigare i gledati celu tu atmosferu. Jedna od najlepsih plaza koje sam ja u zivotu video (a video sam ih poprilicno) je jedna jako blizu centra havane – Santa Maria playa del este.

  Playa del Este je jedna duuugacka plaza sa mnogo delove, a vi hocete deo koji se zove Santa Maria. Nema puno ljudi, ima jedan bar sa strava koketelima i vrhunskom svezom ribom i jastozima i dzabe je. Potpuna ludnica. Ja sam klopao po restoranima, na ulici, kod domacina. Klasican dan u Havani tipa: dorucak kod domacina za 3 dolara 😀 Onda izadjem odem na plazu, tamo blejim cirkam, tamo i rucak jastoga ili ribu. Onda se vratim malo odmorim. I onda izadjem i cunjam zezam se.

  Dakle, preko dana je prosto – stara havana, centar, malekon, plaza, obilazanmje ostalih zajebancija (pogledajte na tripadvisoru sta ima). Blizu Elizabetine kuce ima jedan do jaja restoran – Chanchullero. Uvece, sta da vam kazem ima dve popularne diskoteke Casa de la musica Galiano ili 1830. Mada ja nisam tip za diskoteke, pa nisam tamo mnogo isao, uglavnom spontamo izadjemo po barovima, restoranima setamo, uvek upoznate nekog, pa se prikacite, to vam je najbolje opcija. I jos ako pricate spanski bice lako, za sva sada cete vec nekog upoznati i ici sa njim, mnogo su otvoreni 🙂

  Pare menjajte u banci (9-15 radnim danima) ili casa de cambio (Cadeca) (9-19, nedeljom 9-12). Trebace vam pasos, i dobro proverite i prebrotej pare.

  CUC-ovi imaju monument-e dok CUP-ovi imaju likove, tako ces da prepoznas. A i na CUC-u uvek pise “convertibles”, pa na to da ti neko ne uvali CUP kao kusur ili razmenu!

  Dakle vi placate sve u CUC. 1 CUC – 1 dolar i to je to. Ima fora, ako imate nekog kubanca, onda idete sa njim da klopate i placate sve u CUP i ispasce vas dzaaabeee. Ali uvek su njihovi restorani za lokalce losijeg kvaliteta, tako da licno to nikad nisam radio.

  Fokus na CUC i dobro proveravaj kusur uvek!

  Jako dobre fotke Kube, tako lepo prikazan nacin zivota. Fantasticni porterti. Obavezno pogledati. http://tamarasusa.com/10-days-in-cuba/

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.