Posted on Category:Umeće

Baci pogled na pakovanje poklona

Nikada nisam umela da upakujem poklon. Stalno sam molila prodavačice da to urade umesto mene ili odlazila u prodavnice u kojima se prodaju i pakuju pokloni (to su vam oni tzv. Gift shopovi) i onda čekala da mi zapakuju poklon, koji će neko uzeti, smaknuti  taj ukrasni papir s njega, a onda ga baciti u kantu. Tužno je, ali je tako. Svi se toliko trudimo da pakovanje izgleda lepo, a zapravo ostaje samo poklon.

Ne, ova kesa, moram neku lepšu, pa onda krenemo da brljamo po silnim kesama koje imamo u kući, tj. po onoj jednoj u kojoj se nalaze sve ostale. Naravno, kada god nam treba cela, čitava kesa, mi je nemamo, pa jurnjava, trčanje po kući, nervoza…

Najgore mi bude kad mi prodavačica zapakuje poklon u onaj sjajni papir, sa sve balonima i medvedima na njemu, pa kad  još na njega natakne zelenu traku, a ispod viri selotejp. Ma, predivno!

Da li je u redu?, pita me.

Jeste, jeste, kažem i šta ću, odnesem tako upakovan poklon, jer bolje ne umem.

Međutim, Nevena je tu. Ona to, srećom, zna da radi. Kada sam videla koliko je lako, lepo i jednostavno, reših da to podelim s vama. Trebaće vam sigurno sada pred praznike.

Pre toga, još samo nešto da vam kažem. Nemojte preterivati u kićenju i pakovanju poklona. Poklon je sam po sebi dovoljan. Francuzi to rade najbolje. Koriste običan beli papir za cveće, papirnatu kesu za poklon, možda neku tračicu i to je to.

Sada vam predstavljam tri načina pakovanja poklona. Izaberite onaj koji vam se najviše svidi.

1. Potreban materijal: kesa, makaze, kanap (konac, vunica), lepak ili selotejp

Isecite kesu u koju ćete upakovati poklon. Veličinu odredite sami. Mi smo uzele najobičniju kesu, ali ona može biti i u boji.

pakovanje poklona

Presavijte gornji deo kese. Izbušite rupice na jednom kraju kese i kroz njih porvucite konac, a onda ga zavežite.

depilacija koncem
depilacija koncem
depilacija koncem
depilacija koncem

Zvezdice napravite od papira u boji ili od običnog belog papira. One se prave od papira u obliku jednakostraničnog trougla. Na koji način, pogledajte OVDE.

pakovanje poklona

depilacija koncem
depilacija koncem

2. Potreban materijal: kesa, makaze satenska traka, raznobojne salvete, gumica.Uzmite običnu kesu ili kesu u boji i presavijte je baš kao kod prvog načina pakovanja poklona.

pakovanje poklona

Salvetu presavijte nekoliko puta i napravite mašnu tako što ćete salvetu uvezati gumicom, i to tačno po sredini.

pakovanje poklona

Isecite jednu stranicu mašne kako biste lakše odvojili slojeve salvete.

pakovanje poklona

Savet: Možete spojiti više  salveta da biste dobili gušću pufnu – cvet, a možete spojiti i više raznobojnih cvetova.

pakovanje poklona

Na kraju prikačite traku na upakovan poklon.

pakovanje poklona

Više o tome kako da napravite cvet od salvete, saznajte OVDE.

3. Potreban materijal: kesa, običan papir ili papir u boji.Uzmite običnu kesu i savijte njen gornji deo (baš kao u prethodna dva slučaja), a onda napravite zig-zag papir. Kako se pravi zig-zag papir, saznajte OVDE.

Na kraju čitavu tu papirnu konstrukciju zalepite na jedan kraj kese i to je to. Minimalistički, na francuski način, zašto da ne… Možete izabrati i neku ukrasnu kesu ako volite šareniš.

Nova godina će, razume se, stići i onima koji je ne budu čekali. Međutim, sva čar i jeste u čekanju, a ne u Novoj godini. Lepo je čekati nešto u šta ste sigurni da će doći. Čekali smo u životu razne stvari, to svi znamo, a uvek su nam i sigurno dolazile samo Nove godine. (Dušan Radović)

Želim vam lep provod … ma gde bili…

Ovde u Lisabonu je već krenulo ludilo. Odoh da probam da ga sustignem. I njega, i predstojeću godinu. Ona ide ponosno, uspravno, graciozno svojim putem, a ja ka njoj i za njom. Možda me i sačeka…

depilacija koncem
depilacija koncem

Autor fotografija: Nevena Antić

3 thoughts on “Baci pogled na pakovanje poklona

  Slatko!

   Hvala, Miljana. Pozdrav

  Uporno pricam ljudima da ne treba pakovati nesto sto vec ima svoje pakovanje! U tom smislu podrzavam Francuze i sve ono koji koriste obican papir ilikesu.

  To sa kesom mi je mnogo bolje, jer sam zagovornik ocuvanja okoline i protivnik bespotrebnog i bespostednog unistavanja resursa. Koriscenje jedne kese vise puta nije nesto nedozvoljeno, kao stonije zlocin ni da ista bude od recikliranog papira.

  EU je ogranicila upotrebu plasticnih kesa, sto se meni jako dopada. Ako neko zeli plasticnu kesu, mora da je plati, pa svi nose torbe.
  Ovo nema veze sa pakovanjem poklona, ali pakovanje poklona ima veze sa razvijenoscu svesti, da ne kazem preterivanjem, kao i korisçenje plasticnih kesa.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.