Posted on Category:Sport

Baci pogled na vežbanje kod kuće

Ako ovo nije pravo vreme da se vratimo zdravijem i kvalitetnijem životu od onog života koji smo vodili pred praznike i posle njih, ne znam koje bi to vreme moglo biti.

Euforija polako jenjava, a mi nikako da splasnemo.

Iako znam da se većina devojaka i žena trudila da odbija ruske salate, namaze, kačkavalje, sarme, pečenje, torte i ostale ukusne (maminom, tetkinom ili babinom rukom spremljene) đakonije, nekima se možda dogodilo i to da su se nekako nadule i nabacile koji kilogram (gram). A to je, čini mi se, dovoljno da se osećamo loše, da nam savest ponovo proradi, a apetit naprasno nestane. Nekima apetit ne nestane čak ni kada savest proradi. Ume baš da bude teško. Prošla sam kroz to.

Priznajem da me novogodišnje trpeze ne privlače previše. Nije me preterano privukla ni ovogodišnja. Jeste da probam sve što je na stolu, ali nikada ne preteram. Trudim se da održim svoju liniju i ostanem u kondiciji. Međutim, desilo se da sam pred praznike imala male zdravstvene probleme, a onda su došli i dočeci, odmor, putovanja, pa  nisam vežbala kako treba otprilike mesec dana. Iako se nisam ugojila, osećam se naduveno, tromo i pomalo bezvoljno.

Moje telo se naviklo na određeni režim ishrane i na tempo koji mu zadajem godinama. Počela sam da vežbam 2009. godine, ali pravi i ozbiljni treninzi krenuli su 2010. godine. Osoba koja je zaslužna za to i koja mi je otkrila većinu tajni dobrog fizičkog izgleda, odlične forme i pravilne ishrane je moja kuma Nevena Antić (autor fotografija na ovom blogu). Ona je veoma uspešna dugogodišnja instruktorka Tae Boa i neko ko je mnogim devojkama i ženama (pa i muškarcima) pomogao da od nemogućeg naprave moguće. Iako izgleda kao da preterujem (iz subjektivnih razloga), sigurna sam da bi svi oni potvrdili ovo o čemu pišem i dodali još ko zna koliko reči hvale. Da nije bilo Nevene, ja nikada ne bih zavolela vežbanje, nikada ne bih imala nijedan mišić na svome telu i nikada se ne bih osmelila da uporedo treniram Tae Bo i pohađam časove joge.

Da se ne bavim sportom, bila bih jedna troma, spora, neenergična i debela žena.

Pozvala sam Nevenu da se konsultujemo oko izbora teme kojom bih mogla da otvorim novi segment na blogu – FIZIČKO VASPITANJE. Rešile smo da to bude post o vežbanju kod kuće, jer je većina instruktora i vežbača pred praznike i posle njih bila na odmoru (neke teretane i dalje ne rade). Ona je pristala da odabere najbolje materijale za vežbanje kod kuće i da ispriča neke osnovne stvari o vežbanju i fizičkoj aktivnosti.

Pre toga da dodam da kod kuće vežbam samo kada ne stignem da odem na Tae Bo ili na jogu, a nekada takva vrsta vežbanja bude i dodatak mojim stalnim treninzima.

U odabiru svih vežbi mi pomaže Nevena, jer nekada zaista ne umem da odredim tempo i jačinu treninga.

Sigurna sam da će vam vežbe koje je Nevena odabrala mnogo pomoći, jer ih i ja radim i zaista primećujem rezultate čak i onda kada se desi da pauziram.

vežbanje kod kuće

Vreme posle praznika treba iskoristiti za regulisanje ishrane. Za početak, trudite se da unosite mnogo tečnosti i počnite da vežbate.

Pre nego što vam dam savete kako treba vežbati kod kuće, moram da ispričam nekoliko bitnih stvari.

1. Vežbanje kod kuće može dati vidljive rezultate, ali i gotovo nikakve. Mnoge žene, za razliku od muškaraca, umeju da budu veoma popustljive prema sebi kada je vežbanje u pitanju. Većina žena nema zacrtane ciljeve i brzo odustaje. Ja obično volim da kažem da petnaest trbušnjaka nije trening.

2. Ženama i devojkama preporučujem vežbanje kod kuće, ali kao dopunu ili kao nadoknadu nekog propuštenog treninga. Provereno znam da svaka žena može mnogo više nego što misli da može, baš zato joj treba neko ko će joj to i dokazati. 🙂

3. Nepravilno izvođenje vežbi vodi u neefikasno treniranje i neretko otvara mogućnost za povrede. Pazite na to!

4. Bez obzira da li vežbate kod kuće ili pod nadzorom, morate da osećate grupu mišića koja je aktivirana. U suprotnom, nema efekta.

5. Budite maksimalno posvećene, angažovane, trudite se da ostvarite svoj cilj, tada ćete videti i rezultate. Ne očekujte da se nešto desi preko noći, pa čak ni za mesec dana… Ako ne vidite rezultate odmah, nemojte odustajati. Potrebno je vreme. Staž je veoma bitan u treniranju. Što duži staž, to telo više pamti vežbe koje je izvodilo, a samim tim su vidljiviji i rezultati.

6. Svako telo je priča za sebe i ne može se sa sigurnošću tvrditi da će se za pet meseci ili godinu dana videti rezultati. Vodite računa o ishrani iako vežbate. Nikakve vežbe vam neće pomoći ako dnevno pojedete 300 grama čokolade, kilogram peciva, nekoliko kesica grickalica, ako jedete masnu hranu, o kasnim obrocima da ne govorim.

7. Najefikasniji vid treninga je trening pod nadzorom trenera (bilo to u grupi ili individualno).

8. Vežbanje treba da bude način života, a ne obaveza.

Počinjemo.

1. Vežbe za noge i zadnjicu

2. Vežbe za stomak

3. Vežbe za ruke

a. Osnovne vežbe

b. Malo intenzivnije vežbe

4. Vežbe za celo telo

a. Intenzivni trening

b. Trening slabijeg intenziteta

c. Srednji intenzitet treninga

Vežbe kombinujte! Najbolje bi bilo da budu raznovrsne. Možete koristiti flaše s vodom ili flaše napunjene peskom umesto tegića, medicinku možete zameniti flašama, a steper stepenicama.

Savet za kraj:

Vežbajte, hranite se zdravo, posetite teretanu ako ste početnik i izaberite grupne ili vođene treninge. Ako ste početnik, nikada ne vežbajte sami! Ukoliko trenirate, vežbe kod kuće mogu biti dobra zamena za propuštene treninge. Izvodite vežbe pravilno, jer bolje i pet ispravnih ponavljanja neke vežbe nego 55 neispravnih.

4 thoughts on “Baci pogled na vežbanje kod kuće

    Korisni linkovi. Vec sam pokusala jedan set da odradim i dobro se preznojila:)

      Cico, nadam se da ćeš nastaviti da se preznojavaš. 🙂 Pozdrav

    […] na ovom blogu i instruktorku Tae Boa, već je govorila o načinu vežbanja kod kuće u jednom od prethodnih postova, pa sam poželela da progovori i o tome kako početi s tim vežbanjem. Naravno, izabrala sam pravu […]

    […] na ovom blogu i instruktorka Tae Boa, već je govorila o načinu vežbanja kod kuće u jednom od prethodnih postova, pa sam poželela da progovori i o tome kako početi s tim vežbanjem. Naravno, izabrala sam pravu […]

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.