Posted on Category:Putovanja

Palićko jezero – osnovne informacije

palicko_jezero

Nalazi se 8 km od Subotice, pored mesta Palić koje je, upravo zbog jezera, značajan turistički centar Vojvodine.

Jezero je eolskog porekla i predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Deo je zaštićenog područja Park prirode Palić.

Površina jezera iznosi oko 4,7 km². Dubina jezera varira, ali u proseku iznosi oko 2 metra. Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.
U sezoni temperatura vode iznosi od 18 do 25 °C. Čak iako je voda hladna, zbog relativno male dubine, dovoljno je samo par sunčanih toplih dana, da se temperatura jezera zagreje i da bude pogodna i prijatna za kupanje.

Palićko jezero – istorija

Prvi dokumenti koji pominju jezero potiču iz sredine XV veka. Već krajem XVIII veka ljudi su poznavali lekovita svojstva vode i mulja Palićkog jezera i upravo zbog toga su se u XIX veku pojavila izgradjena kupališta.

Najveći razvoj Palić je dostigao 1880-ih godina, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun. U drugoj polovini XX veka izgradjeni su mnogi sportski centri i fabrička odmarališta na Paliću. 1978 godije je iskopana prva bušotina termomineralne vode na Paliću zahvaljujući kojoj je šest godina kasnije, 1984. godine, otvoren termalni bazen.

Uz postojeći prečistač, 1995. godine, pušten je u rad kanal Tisa – Palić, što je u mnogome doprinelo poboljšanju kvaliteta jezerske vode.

Palićko jezero – danas

Palićko jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje.

Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u ribolov za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama, a izvori mineralne vode imaju temperaturu od 25 °C.

Upotreba motornih čamaca nije dozvoljena.

Palićko jezero – lokacija

Ovaj i slične textove možete pronaći na: https://www.facebook.com/groups/dragomirakis/

 

A šta ne smete propustiti kada odete na Palić? Klik!

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.