Posted on Category:Svakodnevica

Stvari koje niste znali o stjuardesama

10. Sve dok su vrata otvorena, nema plate

Samo-dok-leti
Iako su pre poletanja veoma ljubazne i nasmejane, taj deo posla njima nije plaćen. U platu im se računaju samo sati koje avion provede u vazduhu. Otkazivanje i odlaganje letova i svaki prekid putovanja koštaju stjuardese možda i više nego putnike.

9. „Sleteti“ na ovaj posao je prilično teško

ribe
Kompanija Delta je 2010. godine otvorila konkurs za 1000 radnih mesta, a primili su 10.000 prijava. Mnogo ljudi, pa i fakultetski obrazovanih, rado se prijavljuje za ovaj posao. Ipak, nije potrebna diploma da biste bili deo leteće posade. Dovoljno je da znate tečno govoriti više jezika, da imate iskustva u uslužnoj delatnosti i da volite putovanja. Iskusne stjuardese savetuju tih 4%, koliko otprilike dobije poziv na razgovor, dobro da razmisle. Ako nisu voljne da putuju gde god im se kaže i ako ne mogu da prežive na početničkoj plati, neka ni ne pomišljaju da se prijave.

8. One mogu biti preniske ili previsoke da lete

debela
Kada je Pan American Airways bio na svom vrhuncu, 1960-ih, postojali su strogi kriterijumi za stjuardese. Morale su da budu visoke najmanje 158cm, da imaju manje od 59kg, a u penziju su odlazile čim napune 32 godine. Čudno ali istinito, bilo im je zabranjeno da se udaju ili da imaju decu. Sindikati i udruženja stjuardesa su se mnogo vremena borili protiv ovakvih pravila sa promenljivim uspehom. Danas, sve dok stjuardesa može da “stane” u sedište, dok je dovoljno visoka da dohvati ormariće za prtljag i dok može da prođe kroz izlaz u slučaju opasnosti – može i da leti.

7. Otkazi iz bizarnih razloga

anonimus
Prvih 6 meseci je probni period koji je i najvažniji. Otkazi se dobijaju ako, na primer, vežu uniformu oko struka, ali i za korišćenje putnih privilegija (koje dobijate tek nakon probnog rada). Ipak, za najozbiljniji prekršaj smatra se ako lete dok su bolesne. U tom slučaju, ne da ne smeju da rade, nego ni da putuju avionom nijednom avio kompanijom. Nigde.

6. Dijetalna Coka Cola je najveća noćna mora!

dijet-kola
Mislite da je svejedno koje ćete piće tražiti u avionu? Varate se. Od svih pića koja služe u avionu, dijetalna koka kola je stjuardesama pravi košmar. Za vreme koje je potrebno da bi se slegla pena, mogu da usluže tri putnika.

5. Nemojte pokušavati da prokrijumčarite preminule rođake, jedno od njihovih zaduženja je da obrate pažnju na to.

sanduk
Ljudi ovo rade iz jednostavnog razloga, a to je ušteda. Transport preminule osobe može da košta i do 5.000 dolara. A, u slučaju da neko umre u toku leta, jedino avio kompanija Singapure Airlines, uz svu opremu, ima i “sanduk za preminule”.

4. Ostvarenje vaših avio seksualnih fantazija će ići malo teže

sex-slon
Svi smo čuli ili pomislili na ovo u nekom trenutku, ali nije baš lako ispuniti ovu fantaziju. Tehnički, sam čin nije zakonom zabranjen, ali neposlušnost iskazana članu posade jeste. Kad vam kažu da prestanete, šta god radili – prestanite. Inače ćete imati prilično neprijatan razgovor sa cimerima iz ćelije. S obzirom da je toalet omiljeno mesto za to, po Marfiju, stvoriće se red ispred i neko će vas “tužiti”. Nećete proći neopaženi.

3. One su prva linija odbrane od trgovine ljudima!

nasmejani
U Americi, sve je počelo sa Sandrom Fiorini, stjuardesom koja je bila ključni svedok kada je mladić prokrijumčario novorođenče. Nakon toga ona je osnovala organizaciju koja danas obučava stjuardese na šta da obraćaju pažnju, kako da se ponašaju i kome da jave ako uoče krijumčarenje ljudi. Saradnja sa policijom danas je na daleko višem nivou nego nekad.

2. Duži staž – kraće suknje!

mini-suknje
Dužina staža je nešto što se veoma poštuje u ovoj profesiji. Duži staž im ne obezbeđuje samo da biraju kuda će da lete ili koji dan će im biti slobodan, to je čak odlučujući kriterijum za dužinu suknje. Tek nakon probnog perioda, imaju dozvolu da je malo skrate. A što više vremena prođe – kraća suknja!

1. Verovatno nikad niste iskusili ekstremne turbulencije.

Levitaatio
Svako ko je leteo osetio je nelagodnost prilikom potresa u avionu. U Americi avio-kompanije dnevno prevezu oko 2 miliona ljudi. Ipak, od 80-ih samo tri osobe je umrlo od turbulencija, a od toga dvoje nije imalo pojas. Kada se dogodi “ekstremna turbulencija”, pilot ima obavezu da prizemlji avion, a osim ako nije jako ozbiljna situacija niko to neće tako nazvati. Stjuardesama se samo u ovom slučaju, eventualne ozlede vode kao povrede na radu (za koje se dobija nadoknada).

7 thoughts on “Stvari koje niste znali o stjuardesama

  Stjuardese nekad 🙂

   Muzej vazduhoplovstva?

  Kakva je ovo diskriminacija, kaze se “stjuardese i stjuarti” :))))

  Stjuarte, ne kaze se stjuart nego stjuard (eng. steward)

  Aj se lepo dogovorite nemoj da pitam google

  Zovi me kako hoces ,samo daj posao

  iako je u narodu odomaćeno “stjuart”, pravilno je stjuard baš iz razloga što je reč iz stranog jezika. za sve druge jezičke nedoumice pogledajte https://zabaviste.com/10-najcescih-gramatickih-gresaka/

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.