Posted on Category:Svakodnevica

Stvari koje niste znali o Srbiji

10. Grof Drakula je naš!

Sava-Savanovic
Najpoznatija reč našeg jezika koju koriste i stranci je vampir. A ako vas zanima ko je prvi vampir na svetu, reći ćemo vam i to. Prvi vampir ipak nije grof Drakula. Nije ni Sava Savanović, kako mnogi misle, već je izvesni Petar Blagojević, o čijem je povampirenju 1725. ozbiljno pisala i austrijska štampa.

9. Beli Anđeo

beli-andjeo
Na prvom satelitskom prenosu između Severne Amerike i Evrope, 1963. godine, nalazila se freska “Beli anđeo” iz manastira Mileševe (zadužbine kralja Vladislava, sina kralja Stefana).

8. Malina – strateški proizvod

maline
Srbija je vodeći izvoznik malina u svetu. Prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz naše zemlje. Nažalost, većina novca od tog silnog izvoza ne ide proizvođačima već preprodavcima, distributerima i prerađivačima. Živeo liberalni kapitalizam.

7. Zemlja careva

Augustus
Između trećeg i četvrtog veka naše ere, ukupno 18 rimskih careva je rođeno na teritoriji današnje Srbije. To je petina svih rimskih vladara ikada. Toliko smo dali zapadnoj civilizaciji, a oni nas još uvek posmatraju kao istočnjake.

6. Srednjevekovna sila

car-dusan
Da je kruna Nemanjića bila vredan trofej turskim osvajačima, govori i činjenica da je srpski jezik bio jedan od četiri zvanična jezika Otomanske imperije. O princezama, vezirima i ostaloj vlasteli našeg porekla da i ne govorimo.

5. Nas i Rusa trista miliona

moskva
Teritorija Ruske imperije, smeštena u današnjoj Ukrajini, nosila je naziv Nova Srbija, po brojnim naseljenicima srpske nacionalnosti. Veliki broj naselja je nosio nazive iz današnje Vojvodine, a neka su ostala do dan danas.

4. Poznati u svetu

kosmonauti
Dva Srbina su dobila Pulicerovu nagradu, Valter Bogdanić i Čarsl Simić, a ukupno 13 Srba je aktivno radilo na “Apolo” programu američke svemirske agencije NASA. Jedan od osnivača američke agencije NASA je bio Srbin Mihajlo Pupin.

3. Pravoslavlje

Sveti-Sava-hram
Hram Svetog Save u Beogradu je najveća pravoslavna crkva na svetu i spada među 10 najvećih crkvenih zgrada na svetu.

2. Veze sa Francuskom

tvrdjava-maglic
Srbija je u svojoj istoriji imala francusku kraljicu! Jelena Anžujska, žena kralja Stefana Uroša, rođena je u zemlji “galskih petlova”, a udajom je prešla u pravoslavlje. U njenu čast zasađena je Dolina jorgovana, putem kojim je trebalo da prođe pri dolasku u Srbiju.

1. Švajcarci, koliko je sati?

srpski-sat
Srpska industrija satova je starija od Švajcarske. Srbi su svoje satove proizvodili 600 godina pre Švajcaraca. Svaki komentar je suvišan.

3 thoughts on “Stvari koje niste znali o Srbiji

    Ovo za Satove zvuči malo neverovatno ali aj neka nam bude 😀

      To nije tačan podatak

      Prvo pročitajte tekst o Lazaru Hilandarcu pa onda komentarišite! http://srbski.weebly.com/srbi-svi-i-svuda/30

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.