Posted on Category:Istorija

10 zanimljivosti o Patrijarhu Pavlu koje niste znali

10.Lična karta

Sava-Stojkov-portret-Patrijarh-Pavle-2002..jpg
Sava-Stojkov-portret-Patrijarh-Pavle-2002..jpg

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, a 1948. godine se zamonašio u manastiru Blagoveštenje. Odrastao je s tetkom po ocu, koju je mnogo voleo i koja mu je zamenila roditelje. Imao je želju da postane lekar.

9. Muzikalan čovek

httpwww.slobodnaevropa.orgcontentpatrijarh_pavle1878548.html.jpg
httpwww.slobodnaevropa.orgcontentpatrijarh_pavle1878548.html.jpg

Malo je poznato da je bio i izuzetan pevač. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pesama. Nikada se nije ustručavao da negoduje ukoliko hor ne bi pevao sa verskim zanosom, pa je znao da stane pred njih i pun žara pokaže kako se pevaju liturgijske pesme.

8. “Jedi u sebi…”

httpwww.pouke
Umeo je da bude i strog. Uoči jednog obeda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao. Patrijarh ga upita zašto ćuti, zašto se ne moli sa ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

7. Milione ostavio crkvi

www.carsa_.rspatrijarh-pavle-u-anegdotama2.jpg
www.carsa_.rspatrijarh-pavle-u-anegdotama2.jpg

Potomcima svog brata, kao najbližim srodnicima, ostavio je samo budilnik i sat, dok će njegovim ordenjem, ali i pisanim delima, koja već danas imaju neprocenjivu vernost koja se meri milionima evra, raspolagati SPC.

6. U avionu veoma duhovit

httpsrpskikod.com_.jpg
httpsrpskikod.com_.jpg

Jednom je patrijarh išao negde avionom. Kada su leteli nad morem, avion je ušao u zonu turbulencije i bilo je truckanja. Mladi arhijerej koji je sedeo pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome, da li će se avion sada srušiti. On je bez zbunjenosti rekao “U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele”.

5. Mrvice hleba

patrijarh-pavle(1)
Patrijarh Pavle šokirao je Kofija Anana tokom njegove posete Srbiji. Kada je završio sa jelom, uzeo je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo nekoliko mrvica. Tiho je pokupio svaku mrvu i pojeo. Upitali su ga šta to radi, a on im je odogovorio: “Ne znate vi, deco moja, šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola”.

4. Drugovi iz klupe

httpwww.spc_.rsoldVesti-20041020-10-04-c.jpg
httpwww.spc_.rsoldVesti-20041020-10-04-c.jpg

Verovali ili ne, nekada davno u istoj klupi u gimnaziji u Tuzli sedeli su Meša Selimović i Patrijarh Pavle.

3. Građanska dužnost

www.carsa_.rspatrijarh-pavle-u-anegdotama3.jpg
www.carsa_.rspatrijarh-pavle-u-anegdotama3.jpg

Patrijarh Pavle nikada nije uzimao učešće u glasanju, odnosno nije izlazio na izbore (lokalne, predsedničke i parlamentarne), ali je povodom referenduma o novom Ustavu Republike Srbije 2006. televizijskim obraćanjem je građane pozvao da (glasanjem) ispune svoju „najsvetiju dužnost“, i sam izašao da glasa.

2. Spasao davljenika

www.carsa_.rspatrijarh-pavle-u-anegdotama.jpg
www.carsa_.rspatrijarh-pavle-u-anegdotama.jpg

Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasao je dečaka koji se davio. Kao posledicu tog poduhvata dobio je, u to vreme smrtonosnu, tuberkulozu. Međutim, iako mu doktori nisu davali više od tri meseca života, on je uspeo da se oporavi i doživi duboku starost.

1. Molitva za sve

httparhiva.alo_.rsvestiaktuelnoceka-se-cudo-na-pavlovom-grobu102218.jpg
httparhiva.alo_.rsvestiaktuelnoceka-se-cudo-na-pavlovom-grobu102218.jpg

Kada je kao vladika boravio na Kosovu i Metohiji, desilo mu se da ga zaustavi naoružana albanska banda. O samom incidentu se ne zna mnogo, ali banda ili pripadnici OVK su mu zatražili da klekne i pomoli se za postradale Albance. Pavle im je tada smireno i trezveno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost i veru. Tako je nepovređen uspeo da nastavi put.

5 thoughts on “10 zanimljivosti o Patrijarhu Pavlu koje niste znali

      Kako antipatican pogled na svet. Zalim ljude koji citaju tarzaniju. Koliko negativnosti i mrznje sabijeno u jednom tekstu.

      negativni stavovi na recenice izvucene iz konteksta. Nije tesko biti hejter – tesko je videti dobro u coveku…

    Ne slažem se. ali to nije ni bitno. ovo su dva pogleda na nečiji zivot i njegove postupke. Za mene je Pavle jedan svetli primer kako svešteno lice treba izgledati i ponašati se. A o tanzaniji ne mislim nista lose ali ovde su totalno promasili temu

    […] se u blizini manastira Rakovice, u čijoj porti je sahranjen i patrijarh Pavle (da pročitate 10 zanimljivosti o patrijarhu Pavlu klik ovde!). Miljakovačka šuma je od 2010. godine zaštićen spomenik prirode, prostire se na skoro 85 […]

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.